Budi dio naše mreže

Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu svečano su proslavile zlatni jubilej, odnosno 50 godina misijskoga djelovanja u DR Kongo, nekadašnjem Zairu.

/ mpp

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih biskupom porečkim i pulskim mons. Ivanom Štironjom i provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom.

Mons. Zdenko Križič i mons. Ivan Štironja na proslavi zlatnog jubileja misijskog djelovanja Školskih sestara franjevki u DR Kongo / Foto Danijela Musulin

Nadbiskup Križić čestitao je sestrama na ovom važnom jubileju i rekao da Isus, kada šalje svoje učenike u misijsko djelovanje, potiče na pomaganje jer ljudi mogu upoznati Boga samo ako upoznaju ljubav od onoga koji im naviješta Boga. Također je zahvalio svim sestrama koje su djelovale u Kongu kroz tih 50 godina i napomenuo kako je misijski poziv zahtjevan i nazvao ga pozivom unutar poziva. Naposljetku je pozvao čitav vjerni narod da mole za misije i sve one koji su spremni izložiti svoje živote kako bi drugima navijestili i posvjedočili Isusa te rekao da bismo svi trebali biti misionari na mjestima na koja smo poslani, a najbolje jedjelovanje kroz ljubav i dobrotu.

Trajna je briga Crkve kako sadržaj evanđelja prenijeti budućim generacijama na njima razumljiv način.

Predsjednik Vijeća za misije HBK mons. Ivan Štironja u svojoj je homiliji pozdravio sve okupljene oko oltara Kristova u povodu ovoga jubileja misionarenja u Kongu. Za vrijeme ovih 50 godina u misijama je sudjelovalo 14 sestara – dvanaest splitske i dvije mostarske provincije, a
one su zajedno djelujući u kongoanskom narodu dale više od 350 godina života Kristu, ustvrdio je biskup.

Iz osobnoga iskustva misionarenja u Tanzaniji posvjedočio je koliko je afričkom čovjeku krštenje važno te istaknuo da kršćanskoj vjeri narod
Afrike pristupa s posebnom ljubavlju i poštovanjem.

Zlatni jubilej misijskoga djelovanja Školskih sestara franjevki u DR Kongo / Foto Danijela Musulin

Sestrama je poručio da se slavlje ovoga jubileja izvrsno uklapa u listopadske pobožnosti kojima Crkva s Marijom hodi prema Kristu te u općecrkveni događaj – Sinodu, kojom Crkva promišlja i traži bolje načine evangelizacije kako bi olakšala ispunjavanje Kristove misije u ovo naše vrijeme. „Trajna je briga Crkve kako sadržaj evanđelja prenijeti budućim generacijama na njima razumljiv način“, ustvrdio je propovjednik i apostrofirao da to treba biti, na poseban način, zadaća očeva i majki.

Misije: poziv unutar poziva

Pravi uspjeh misija je mir u srcu, nutarnja sloboda zbog susreta s Isusom, radost zbog poziva koji smo primili i milost da se možemo zvati Isusovim prijateljima. „Misijska djelatnost traži posebnu duhovnost koja se tiče osobito onih koje je Bog pozvao u misionare“, ističe mons. Štironja slijedeći nauk pape Ivana Pavla II., a to je duhovnost poučljivosti Duhu koja traži da prihvatimo darove jakosti, mudrosti koji su bitne crte iste duhovnosti.

Citirajući papu Ivana Pavla II. naglasio je kako je misionar pravi svetac: čovjek ljubavi i bratstva, otvoren za sve narode i sve ljude, osobito za male i siromašne. Potrebno je stoga probuditi novi žar svetosti, među misionarima i u svakoj kršćanskoj zajednici.

„Radosni smo zato što Crkva Kristova unatoč raznim suprotnim vjetrovima, nerijetko šibana ljudskom zloćom pa i mržnjom u svijetu, živi, širi se i raste upravo onako kako je to Isus zamislio: sve do kraja zemlje“, istaknuo je mons. Štironja i pozvao na molitvu za misijsko poslanje Crkve i sve one koji ga vrše.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor lovretskih sestara pod ravnanjem s. Mirje Tabak i uz orguljašku pratnju s. Nedjeljke Milanović Litre.

Zlatni jubilej misijskoga djelovanja Školskih sestara franjevki u DR Kongo / Foto Danijela Musulin

Na kraju programa prisutnima su se obratile i zahvalile Vrhovna predstojnica Školskih sestara franjevaka s. Veronika Verbić i s. Ivana Margarin, ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

S. Ivana Margarin, ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj / Foto: Danijela Musulin

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja