Budi dio naše mreže

U zahvalnosti za svjetlo dobrote koje nam je zasjalo preko Marije, nadbiskup Puljić je potaknuo na molitvu Mariji da čuva obitelji. „Sve povijesne krize, kušnje, Zmajeve prijetnje i zastrašivanja, uspjeli smo prebroditi jer smo se molili i hodočastili u Gospina svetišta. Po tomu smo prepoznatljivi. Blago narodu koji ima dobre, moralne i čestite očeve i majke. Blago obitelji u kojoj je molitva kruh svagdanji, a Marija uzor obiteljske žene i majke“, istaknuo je zadarski nadbiskup.

/ dt/IKA

Koncelebrirano misno slavlje te procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto na svetkovinu Velike Gospe u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Koliko je puta ta opaka neman iz Otkrivenja pokazala svoje rušilačke namjere, osobito u 20. st. po zloglasnim ideologijama nacizma, fašizma i komunizma

Nadbiskup je govorio o vrijednosti materinstva i potaknuo na molitvu „da budemo ispunjeni strahopoštovanjem pred Bogom, životom i vječnošću. Boga priznavati, život poštivati, sakramente slaviti i primati, Crkvu voljeti i Bogu se moliti“. Istaknuvši da se oko Marije, najveće među ženama, okupljamo u sigurnosti da smo u okrilju naše dobre Majke, naše zagovornice kojoj se možemo uteći u svakoj potrebi i nevolji, mons. Puljić je govorio o borbi za život u svjetlu navještaja iz Knjige Otkrivenja, kada je pred ženom koja rađa strahoviti zmaj koji čeka da rodi i da joj proždre dijete.

„Potresna slika. Žena, nježnost, blagost i dobrota. Jezoviti Zmaj s ognjem i plamenim jezicima obuzet idejom smrti i ubijanja, samo vreba kako ubiti njeno dijete. Koliko je puta ta opaka neman iz Otkrivenja pokazala svoje rušilačke namjere, osobito u 20. st. po zloglasnim ideologijama nacizma, fašizma i komunizma“ istaknuo je mons. Puljić, dodavši da je u Otkrivenju naznačeno i što činiti u takvoj situaciji: „Žena pobježe u pustinju gdje joj Bog pripravi sklonište“.

Škabrnja – proslava svetkovine Uznesenja BDM / Foto: Ines Grbić

I nama valja u trenucima tjeskobe, napasti i drugih teškoća poći u tišinu Gospinog svetišta gdje ćemo u duši čuti Boga koji nas čeka i govori: ‘Ustani, pođi k Mariji. Ne boj se, ja sam s tobom’.

„Bog nas, dakle, kad se nađemo u stisci i problemima, čeka u pustinji, u tišini i šutnji. On govori kad se čovjek povuče iz galame. No, ni u takvim trenucima napasnik ne miruje. Kad ne uspije strahom i prijetnjom, onda nudi i zavodi“, rekao je mons. Puljić, podsjetivši na Isusovu kušnju i napasnikove ponude upravo u pustinji. „Istom metodom on pristupa i čovjeku današnjice. Govori mu, razuvjerava ga i šapuće: ‘Nije istina ono što u Pismima piše. Nemoj slušati i vjerovati onomu što Crkva naučava. Ona je natražna institucija koja ne prihvaća znanstveni napredak i moderni život’. Koliko je žena podleglo i bilo zavedeno glasom napasnika koji ih je uvjeravao: ‘Budeš li rodila to dijete, rodit ćeš jednog siromaha više. Obitelj bi se mogla raspasti od neimaštine, pa ćeš dolaskom novog člana uništiti sebe i dijete’. Blago ženi koja u takvim trenucima napastovanja nađe vremena poći u pustinju kako bi Bog progovorio njenom majčinskom srcu“. poručio je nadbiskup, podsjetivši da su u pustinji i Mojsije i Ilija čuli Jahvin glas.

Pođi u pustinju, u tišinu Božjeg doma gdje te Bog čeka kako bi progovorio duši tvojoj.

„I Isus je u pustinji i šutnji nadvladao napasnika. I nama valja u trenucima tjeskobe, napasti i drugih teškoća poći u tišinu Gospinog svetišta gdje ćemo u duši čuti Boga koji nas čeka i govori: ‘Ustani, pođi k Mariji. Ne boj se, ja sam s tobom’. Nju nam je Isus ostavio kao majku kad je na Klavariji rekao: ‘Ženo, evo ti sina’“ rekao je zadarski nadbiskup. Isus nam poručuje: „Kad začuješ zavodnički šapat ili urlik zmaja, nemoj se preplašiti i vikati. Pođi u pustinju, u tišinu Božjeg doma gdje te Bog čeka kako bi progovorio duši tvojoj. Otvori uši, oči i srce kako bi čuo i osjetio kome te Bog upućuje i šalje zajedno nositi teret života i podnosili svagdanje kušnje, zajedno slaviti Boga i služiti mu. Jer, samo kad smo zajedno, mi smo jaki! Jaki smo kao Crkva i hram Božji kojega ni vrata pakla ne mogu nadvladati. U tome je snaga Crkve! Zmaj iz Otkrivenja ničega se toliko ne boji, koliko udružene braće u vjeri koji zajedno mole. Kada smo zajedno, Zmaj ne može slaviti. Njemu mjesta nema“ poručio je mons. Puljić.

Škabrnja – proslava svetkovine Uznesenja BDM / Foto: Ines Grbić

Marija, pomoćnica kršćana, naše je utočište, utjeha, pomoć i obrana. Zbog toga joj s veseljem rado hodočastimo moliti zagovor i zaštitu. „Marija moli s Crkvom, ali moli i za potrebe Crkve. Moli svjetlo apostolskim nasljednicima, snagu onima koji za vjeru trpe, postojanost onima koji u vjeri kolebaju“ istaknuo je mons. Puljić.

Čestite, uzorne i plemenite majke su snaga obitelji, duša naroda, stožer života i budućnost društva! To su majke koje kleče pred Gospom, najvećom ženom povijesti i mole blagoslov, zagovor i njenu pomoć na stepenicama oltara i pričesnoj klupi

U zahvalnosti za svjetlo dobrote koje nam je zasjalo preko Marije, nadbiskup je potaknuo na molitvu Mariji da čuva obitelji. „Sve povijesne krize, kušnje, Zmajeve prijetnje i zastrašivanja, uspjeli smo prebroditi jer smo se molili i hodočastili u Gospina svetišta. Po tomu smo prepoznatljivi. Blago narodu koji ima dobre, moralne i čestite očeve i majke. Blago obitelji u kojoj je molitva kruh svagdanji, a Marija uzor obiteljske žene i majke“ poručio je mons. Puljić, istaknuvši: „Čestite, uzorne i plemenite majke su snaga obitelji, duša naroda, stožer života i budućnost društva! To su majke koje kleče pred Gospom, najvećom ženom povijesti i mole blagoslov, zagovor i njenu pomoć na stepenicama oltara i pričesnoj klupi“.

Škabrnja – proslava svetkovine Uznesenja BDM / Foto: Ines Grbić

Ako morate birati između mene i djetetova života, ne oklijevajte. Birajte dijete i spasite njegov život

U poticaju obiteljima, osobito ženama, mons. Puljić ističe za primjer sv. Ivanku Berettu iz Bergama u Italiji koja se rodila u brojnoj obitelji, a ostvarila je ideal žene, majke i supruge. Završila je medicinski fakultet i specijalizirala pedijatriju, radila je s majkama i starijim osobama. Bila je udana za inženjera Petra Mollu od 1955. g. „Duhovnost te izvanredne žene rasla je i sazrijevala kod oltara. Rado je sudjelovala na misama, pohađala Isusa u svetohraništu, meditirala, čitala Sveto Pismo i redovito molila krunicu. Bila je vrlo angažirana u župi i apostolatu Katoličke akcije“ rekao je nadbiskup. Nakon troje rođene djece, tijekom četvrte trudnoće liječnici su otkrili da Ivanka ima tumor na maternici. „Predlagali su joj neka se odluči za pobačaj kako bi je mogli operirati. Ona je, međutim, izjavila i svojoj odluci ostala vjerna do kraja: „Ako morate birati između mene i djetetova života, ne oklijevajte. Birajte dijete i spasite njegov život“. Potpuno predana u ruke Božje, radosno i opušteno u molitvi je proživjela posljednje mjesece, čekajući rođenje svoje drage Ivane Emanuele, na Veliku subotu 21. travnja 1962. g. Liječnici su sve učinili da spase i njezin život. No, ona je sedmi dan nakon poroda s molitvom: ‘Isuse, ljubim Te’ preminula u bolnici u Monzi“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši na riječi sv. Ivana Pavla II. prigodom njene beatifikacije 1994. g.: „Po primjeru Isusa Krista koji je ljubio svoje do kraja i ova je sveta majka obitelji herojski ostala vjerna zadaći koju je preuzela na dan vjenčanja“.

Deset godina kasnije, 2004. g., proglašena je svetom. „Tada je bilo osobito dirljivo gledati njenog muža s djecom kod oltara; 92.-godišnjeg starca pod ruku je pratila najmlađa kći Ivana Emanuela koja je rođena velikodušnim darom svoje majke Ivanke. Čitavo vrijeme ceremonije držala je za ruku svog oca s osmjehom kakvog je imala i njena sveta majka, koja je bila prva liječnica proglašena svetom. Zbog toga je odabrana biti zaštitnicom trudnica, djece i promicatelja kulture života“, rekao je nadbiskup Puljić.

Potaknuo je na molitvu za obitelji, da očevi i majke budu dostojni roditeljskog poziva, da djevojke zavjetuju Mariji svoju čednost, djecu i muževe, za žene koje ne drže do svoga dostojanstva, „kako bi i one čule nebeski glas opomene i upozorenja: Ne daj Zmaju svog roda i poroda!“ naglasio je nadbiskup Želimir Puljić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja