Budi dio naše mreže

"Nakon krize u kojoj smo se zatekli, bilo kao umjetnici, koncertna publika ili samo kao građani grada Zagreba - izvedba sudbinske simfonije najavljuje novo otvaranje i obnovu grada Zagreba koji će ponovno zasjati u prijašnjem sjaju. Peta simfonija čini taj herojski ideal individualnim, unutarnjim, ali ne manje univerzalnim. Ili, kako to kaže Beethovenov biograf, Peta simfonija simbolizira sposobnost svakoga čovjeka za herojstvo pod udarcima života, za pobjedu koja je otvorena cijelome čovječanstvu, svakome pojedinačno."

/ HINA / at

Zagrebački solisti, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u atriju palače HAZU u nedjelju 7. lipnja u 20 sati održat će koncert i tako zajednički ukazati na potrebu očuvanja zagrebačke kulturne baštine, piše HINA. Zagrebačka vrijedna sakralna, kulturno-povijesna i arhitektonska baština stradala je u potresu 22. ožujka, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Zagrebački solisti žele skrenuti pažnju na važnost očuvanja te baštine i simbola Zagreba i Hrvatske. Isto tako, težnja je potaknuti ponovni kulturni, odnosno glazbeni život koji je gotovo u potpunosti zamro slijedom događaja vezanih uz nedavnu epidemiju, stoji u priopćenju.

Beethoven u atriju palače HAZU

Zagrebački solisti izvest će po prvi put Petu simfoniju u c-molu, op.67 Ludwiga van Beethovena koju je posebno za gudače preradio koncertni majstor Sreten Krstić u spomen na velikog skladatelja rođenog prije 250 godina. Upravo su Zagrebački solisti imali čast obilježavanja Beethovenove godine koncertima diljem Europe, a neki od njih odgođeni su za jesen.

Ističu kako je u ovom, vrlo teškom trenutku za naš grad i općenito kulturni život, odabir Beethovenove i više nego simboličan. “Nakon krize u kojoj smo se zatekli, bilo kao umjetnici, koncertna publika ili samo kao građani grada Zagreba – izvedba sudbinske simfonije najavljuje novo otvaranje i obnovu grada Zagreba koji će ponovno zasjati u prijašnjem sjaju. Peta simfonija čini taj herojski ideal individualnim, unutarnjim, ali ne manje univerzalnim. Ili, kako to kaže Beethovenov biograf, Peta simfonija simbolizira sposobnost svakoga čovjeka za herojstvo pod udarcima života, za pobjedu koja je otvorena cijelome čovječanstvu, svakome pojedinačno”, stoji u priopćenju.

Peta simfonija nerijetko se tumači i kao skladateljev osobni manifest unutarnje pobjede, ističu iz Zagrebačkih solista i nadaju se da će nedjeljni koncert u HAZU biti inspiracija svima da sadašnju krizu pretvore u osobni ali i zajednički manifest pobjede i stvaranja.

Koncert će biti emitiran u živo na Internet portalu Večernjeg lista, Total Croatia Newsa i američkih IP providera a snimka će se emitirati i na HRT-u. Prijenos koncerta dio je online inicijative “Zagreb, tak imam te rad!” o kojoj se snima i istoimeni dokumentarni film.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja