Budi dio naše mreže

Upoznali smo sestre, Splićanke, koje na društvenim mrežama promoviraju čedno odijevanje. Daleko je ono od haljina zakopčanih do grla i svih mogućih predrasuda koje se na prvo čitanje mogu pojaviti. Sestre na poseban način slažu i predlažu modne kombinacije koje su zanimljive, jedinstvene i ženstvene, a istodobno primjerene katoličkim ženama, majkama i curama.

/ Diana Tikvić

Na popularnoj društvenoj mreži Instagram odnedavno možete pronaći i pravi biser. Riječ je o stranici koju vode dvije sestre, a koje se predstavljaju imenom Sisters in modesty (Sestre po čednosti).

Ove Splićanke promoviraju čedno odijevanje i modu, ne onakvu kakvu svijet promovira, već modu opisanu u Mudrim izrekama koje kažu da je žena Odjevena snagom i dostojanstvom, pa se smije danu budućem (Izr 31, 25).

U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu sestre o sebi same kažu: “Mi smo dvije sestre i dolazimo iz Splita. Ana ima 29 godina i trenutno radi kao pomoćnica u nastavi s učenicima s posebnim potrebama u jednoj osnovnoj školi. Katarina ima 34 godine, sretno je udana i očekuje četvrto dijete. Na ideju za blog došle smo primijetivši manjak blogova posvećenih isključivo čednoj katoličkoj modi, i zaključile smo da bi jedan takav blog, s obzirom na vrijeme u kojem živimo, bio od koristi katoličkim ženama koje misle da se moraju pokoriti svijetu i njegovim nemoralnim stavovima.”

“Ubrzo smo ideju sprovele u djelo i otvorile Instagram profil pod nazivom Sisters in modesty, što bi u prijevodu značilo sestre po čednosti. Naziv smo smislile doslovno kroz par minuta- željele smo da se odmah iz naslova vidi o čemu će biti riječ na našem blogu”, svjedoče sestre.

Katarinin stil je više klasičniji i moderniji, dok Ana odjeći voli dati neki svoj pečat. Sestre naglašavaju da su oduvijek voljele modu i da svoj blog vide kao spoj ugodnog s korisnim. Cilj im je, kažu, pokazati mladim katolkinjama da čedna moda ne znači samo haljine zakopčane do grla te da takav način odijevanja nosi itekako mnogo slobode i osobnog stilskog izražavanja, te da odjećom prvenstveno prezentiramo sebe kao žene, dostojanstvene kakve nas je uostalom Bog i stvorio.

“Čedno samo označava odjeću kojoj nije cilj privlačenje pogleda na tijelo i izazivanje požude, a ne da je lišeno boja, uzoraka i otkačenijih krojeva, što se uostalom na blogu može i vidjeti”, kažu nam naše sugovornice. Dodaju da se u slobodno vrijeme bave izradom nakita i šivanjem, što je jedan od načina kako doskočiti pomanjkanju čedne odjeće u dućanima. “U planu nam je i pokretanje Youtube kanala koji bi se bavio ovom tematikom gdje bi dijelile savjete na temu čedne mode i radile recenzije raznih odjevnih komada, ali o tom potom”, smiju se sestre dijeleći s nama svoje planove.

Sestre po čednosti donose i savjet za sve katoličke žene: “Nemojte misliti da sad apsolutno cijelu svoju garderobu morate isprazniti i početi od nule, nipošto; većina odjeće (osim ako se ne radi o stvarno kratkim hlačicama i suknjicama te) se može prepraviti, prekrojiti. Ne morate se odreći svojih omiljenih uskih traperica, već ih možete iskombinirati s kraćim haljinicama, ako imate volje i vremena kratkim haljinama i suknjama dodajte po jedan dugi volan i imat ćete skroz novi, a opet upečatljivi komad odjeće. I nas dvije smo tako počele. Kombinacija i ideja je zaista mnogo, bitno je samo da ništa ne bude preusko, prekratko i s prevelikim izrezom.

Danas, hvala Bogu, ima puno načina kako doći do čedne odjeće, počevši od online trgovina, a i u dućane se čedna moda pomalo vraća. Sjetite se da je odjeća tu za nas, a ne obrnuto i da je njena svrha sakriti ono što nije za svačiji pogled. Njome na neki način stvaramo prvi dojam o sebi i ona drugima priča o nama, pa zato, svaki put kad se odjenete zapitajte se, da sad sretnem Isusa, bih li imala potrebu malo povući nadolje tu suknju, možda malo pokriti dekolte ili bih, bez imalo srama stala pred svog Stvoritelja, dostojanstvena kakvu me je stvorio i ponosna što sam Njegova.”

https://www.instagram.com/p/BsVYuroHy-d/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=13lgij87ddo7n

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja