Budi dio naše mreže

Dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala je dva predavanja u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima - „Granice u odgoju“ za roditelje i „Zablude o ljubavi – Kako živjeti čistoću?“ za krizmanike i mlade.

/ mk

„Granice u odgoju“

Formirati dijete je proces. “Pozvani smo pomoći djetetu da se formira u odgovornu osobu, a to ćemo postići postavljanjem jasnih i zdravih granica u odgoju”, naglasila je na početku svog izlaganja dr. Smoljo-Dobrovoljski. Granica štiti, daje oslonac i sigurnost. Djeca koja nemaju granice su djeca bez oslonca. Ako im sve dopuštamo, mi zapravo sprječavamo njihov zdrav rast i razvoj što se posebno u kasnijim godinama kad krenu u školu manifestira u školskom, a onda i u adolescentskom kontekstu.

Granica štiti, daje oslonac i sigurnost.

Prvo mjesto gdje učimo granice je obitelj. Citirala je riječi pape Franje iz dokumenta Amoris laetitia: „Obitelj je mjesto primarne socijalizacije jer je prvo mjesto gdje se uči odnositi prema drugima, slušati i dijeliti, biti strpljiv i pokazati poštovanje, jedan drugom pomagati i učiti se suživotu.“

Dr. Smoljo-Dobrovoljski navela je primjer iz Novog zavjeta kojim je roditeljima objasnila metodologiju pristupa u odgoju. Isus nikad nije vukao ljude k sebi, nego je primjerom života privlačio. Nikad nije probijao granice drugima, nego ih je poštivao. Pozvala je prisutne da se prisjete biblijske zgode Isusa i Samarijanke na zdencu. Isus nije došao k njoj direktno, frontalno i rekao da zna detalje iz njenog grešnog života, nego prvo ulazi s njom u odnos, prvo s njom zbori, razgovara, pokazuje se potrebnim, da bi tek kasnije ukazao na nešto što nije dobro.

Dragi roditelji, postavljanje granica je iskaz ljubavi.

U nastavku je dodala: “Dragi roditelji, postavljanje granica je iskaz ljubavi. Djeca koja ih imaju odrastaju u samopouzdane, disciplinirane i odgovorne ljude. Djeca koja ih imaju zapravo imaju roditelje koji ih bezuvjetno vole.”

Pred slušateljima je istaknula brojne primjere na koji način roditelji mogu postaviti zdrave granice u odgoju svoje djece. Posebno je ukazala na opasnosti utjecaja digitalnog svijeta kojem su djeca izložena od rane dobi, potičući roditelje da budu dosljedni u onome što su postavili kao pravilo u svojoj obitelji.

Dijete čuje onu osobu za koju osjeti da ga bezuvjetno voli, koja mu poklanja svoje vrijeme i s kojom razvija povjerenje.

Zaključujući predavanje, poručila je da za svakidašnji obiteljski rast treba biti prisutna obitelj u odgoju. Dijete promatra odnos mame i tata – to je prva škola komunikacije, verbalne i neverbalne. Kad smo uspjeli uspostaviti dobar odnos s djetetom, onda smo pridobili dijete da bude suradljivo i razvija ostale socijalne vještine jer vjerovat će da mu predlažemo nešto dobro i željet će usvojiti. “Dijete čuje onu osobu za koju osjeti da ga bezuvjetno voli, koja mu poklanja svoje vrijeme i s kojom razvija povjerenje”, zaključila je dr. Smoljo-Dobrovoljski.

Foto: Mateja Raič

„Zablude o ljubavi – Kako živjeti čistoću?“

Drugo predavanje „Zablude o ljubavi – Kako živjeti čistoću?“, privuklo je veliki broj krizmanika i mladih, što je primijetila i dr. Smoljo-Dobrovoljski otvorivši predavanje riječima: “Kad sam ušla tek u dvoranu bila su samo dva mladića, sad kad vas je ovako veliki broj zaista mi je srce puno i radosno, a posebno jer ste se odazvali o temi koja je svima vama posebno zanimljiva.”

Istaknuvši da nema čovjeka koji ne želi ljubav, a ljubav znači ne samo davati emociju, nego imati nekoga tko me razumije, tko će me saslušati, podržati i zagrliti kad mi je to potrebno, nastavila je: “Dragi mladi, cilj nam je kroz ovo predavanje, između ostaloga, ne samo razumjeti poruku seksualnosti i ljubavi koja je zrela, koju Bog hoće i na koju smo pozvani, nego zapravo da osjetimo jedni druge, da razvijamo suosjećanje i empatiju jedni prema drugima.”

Ne možeš se darovati ako nisi svjestan vrijednosti i veličine dara.

Govoreći o seksualnosti kao daru koji smo pozvani čuvati i njegovati od različitih negativnih struja današnjeg suvremenog svijeta, mladima je poručila: “Crkva štiti seksualnost na način da kaže čuvaj svoj sveti dar, čuvaj taj biser dok ne dođe netko tko će te cijeniti kao ženu i kao muškarca.” Dodala je zatim da ako taj dar svedemo na posudbu rezultat je manjak poštovanja, dok potpuni dar tijela, srca i duha spada u trajni i odani odnos, a to je brak. Ne možeš se darovati ako nisi svjestan vrijednosti i veličine dara.

“Društvo ima svoj trend koji bude i prođe, ali vrijednost koju je Gospodin dao od početka, ona nikad neće zastarjeti”, naglasila je dr. Smoljo-Dobrovoljski na kraju svog izlaganja.

Foto: Mateja Raič

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja