Budi dio naše mreže

Salezijanski misionar koji je bio u zatočeništvu isilovaca 557 dana dolazi u Hrvatsku i BiH

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil boravit će u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca.

/ mp

Don Toma su oteli u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u hospiciju sestara Misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu. Oslobođen je u rujnu 2017. godine.

Povodom njegova dolaska pozivamo vas na tiskovnu konferenciju koja će se održati u srijedu, 16. listopada u 8:45 u prostorijama Hrvatske salezijanske provincije na Knežiji (Omiška 8). Na tiskovnoj konferenciji, na kojoj će biti i don Tom, predstavit ćemo vam cijeli program njegova boravka, te njegovu knjigu “Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca” u izdanju nakladničke kuće Salesiana.

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split gdje će imati razne susrete. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.

PROGRAM:

SPLIT
petak, 18.10. u 20h svjedočanstvo i misa za mlade na početku volonterske inicijative 72 sata bez kompromisa u studentskom kampusu. Organizator Skac St.
subota, 19.10. provesti će dan u župi Pomoćnice kršćana u Splitu gdje će služiti svetu misu u 19 h (nakon mise svjedočanstvo) susresti se s mladima i s vjernicima.

ZAGREB
nedjelja, 20.10. u 12h misa u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, u 19h misa u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu i susret s mladima
ponedjeljak, 21.10. u 18h predstavljanje knjige Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca u crkvi Svete Mati Slobode (dvorana don Petar Šimić), u 20h molitveni susret s braniteljima (uz svjedočanstvo i hrvatskih zatočenika)

Za vrijeme svoga posjeta don Tom boravit će i sa misionarkama ljubavi koje djeluju u Zagrebu i s njima će podijeliti svoje svjedočanstvo i zajedno se pomoliti. Don Tom će posjetiti i neke srednje škole Katolički školski centar u Žepču, Nadbiskupsku gimnaziju i VII. gimnaziju u Zagrebu. Provesti će i jedan dan u Međugorju u osobnoj molitvi i zahvaljivanju Gospodinu.

O DON TOMU:

Tom Uzhunnalil služio je u Jemenu od 2010. godine gdje je zamijenio svoga starijeg brata Mathewa. Vratio se na kratak period 2015. godine u Indiju, da bi se ubrzo vratio natrag u Jemen iako su Indijci imali zabranu odlaska u tu državu. Isilovci su ga oteli 4. ožujka 2016. godine.

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o sudbini don Toma, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen 12. rujna 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena. U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.

“Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice; zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božanskom milosrđu; meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih.”

Ključne riječi:
don Tom Uzhunnalil

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja