Budi dio naše mreže

U srijedu, 28. rujna u 20 sati o manipulaciji u obitelji i na poslu govorila je logoterapeutkinja i duhovna terapeutkinja, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a dr. sc. Anita Dučkić Sertić.

/ im

Govoreći o manipulaciji i kontroli Dučkić Sertić kazala je da najčešće to proizlazi iz sebeljublja i sebičnosti. “Upravo iz te sebičnosti imam potrebu kontrolirati drugu osobu ili manipulirati. Definirala bih manipulaciju kao loše neprihvatljiv utjecaj na drugu osobu. Kad ja pronađem žrtvu koju instrumentializiram rušim joj dostojanstvo i pokušavam ostvariti nekakve svoje ciljeve. Na taj način se hranim, to mi postaje hrana, a s druge strane ostvarujem nekakve svoje potrebe ne gledajući što se događa s tom osobom dok ja nju na neki način iskorištavam. To imamo u svakodnevnom životu u obiteljskim odnosima, poslovnom svijetu u bračnim odnosima, bilo gdje i na bilo kojoj razini samo je pitanje u kojoj mjeri je prisutna ta manipulacija i u kojoj mjeri je prisutna ta kontrola”, rekla je.

Posebno je naglasila da je važno znati postaviti granicu koliko god nam to bilo teško i bez obzira koliko nam je to bliska osoba. “Teško je kada su to članovi obitelji, ali je moguće. Važno je razviti unutarnje resurse koje nam je Bog dao i da znam tko ja jesam i koja je svrha zbog koje postojim. Postaviti jasnu granicu. Volim te i poštujem, ali neću dopustiti da upravljaš mojim životom. Kada uzmem život u svoje ruke tada manipulator gubi moć. Manipulatori nemaju samokritičnost i dokle god se ne postavi jasna granica i ne prekine manipulativni krug oni mogu ići samo dalje jer oni ne razumiju što se događa. To s jedne strane može na nesvjesnoj razini ako nešto od toga baštinimo iz svoje primarne obitelji, a s druge strane postoje manipulatori koji su svjesni svoje toksičnosti i svjesni su slabosti svoje žrtve i zbog toga još više upravljaju. I zato je važno postaviti granice”, istaknula je Dučkić Sertić.

Manipulatori nemaju samokritičnost i dokle god se ne postavi jasna granica i ne prekine manipulativni krug oni mogu ići samo dalje jer oni ne razumiju što se događa.

Postavljanje granica

Govoreći o postavljanju granica istaknula je: “Granice možemo postaviti jedino kad posvijestimo sebi svoje resurse, tko ja jesam, koja je moja svrha i koji je cilj moga postojanja i da vrednujem sebe i da mogu postaviti jasnu granicu u poštovanju i ljubavi drugoj osobi, ali nipošto ulaziti u duševne veze”.

“Kada gledamo s duhovnog aspekta manipulacija i kontrola predstavljaju vračarski duh. Dok god je osoba medij za ostvarenje nekakvog cilja ili zadovoljenje nekakve potrebe to je vračarski duh. Ja ne mogu prihvatiti vračarski duh kao što nitko od nas ne bi to prihvatio da znamo da je vračarstvo u pitanju. S tim se mogu boriti. S obzirom da je to duhovna kategorija onda se jedino na duhovni način s time mogu boriti. Da me Krv Kristova zaštiti od takvih odnosa i da mi da uvid na koji način postaviti granicu i ne dopusti da to utječe na mene”, istaknula je.

A na pitanje što krivo pođe u životu ljudi koje prepoznajemo kao manipulatore odgovorila je: “S jedne strane to može biti nešto što baštinimo iz primarne obitelji, taj manipulativni duh ako je prisutan u mojoj obitelji ja tako rastem i ne znam se drugačije ponašati. S druge strane to je nesigurnost osobe. Moja sigurnost počinje rasti kada postajem nadmoćan nad drugom osobom. Onda meni raste moć u mojim očima i bolje se osjećam” te je dodala da oni koji jesu žrtve manipulacije i kontrole prije nego odrežu neki odnos važno je da znaju iskomunicirati problem. “Nekada manipulatori nisu svjesni da to čini. Zdravom komunikacijom se može riješiti problem i možemo pomoći manipulatoru da sagleda sebe i da razvije samokritičnosti i  da se polako počne toga rješavati”, rekla je.

Osvrnuvši se na simptome manipulatora kazala je da je važno prepoznati kod onog svjesnog klasičnog manipulatora da on svjesno instrumentalizira čovjeka, da ruši njegovo dostojanstvo i njegovo povjerenje u sebe. “Kad ja vidim da osoba pokušava mnome manipulirati i da je ono što je normalno i zdravo krivo i da me uvjerava da sam krivo shvatila i krivo nešto rekla ili me uvjerava u nešto što nisam rekla i napravila. Odnosno da me pokušava kontrolirati moje misli onda sam svjesna da je riječ o manipulatoru koji to svjesno čini i koji želi potkopati moju osobnost, moje dostojanstvo da me totalno učini ovisnim o sebi i da se ja onda ne mogu kontrolirati. I time se ta osoba hrani”, pojasnila je.

Anita Dučkić Sertić napomenula je kada govori o duhovnom vračarstvu onda pri tom ne misli da netko mora činiti vračke i posjećivati gatare nego je to u onoj paloj tjelesnoj naravi da se postavim nekome postavim kao Bog i da budem kao Bog i onda odaberem sebi žrtvu gdje mogu to početi primjenjivati.

Posljedice za žrtvu

Govoreći o posljedicama istaknula je da one strašno utječu na mentalno zdravlje žrtve. “Nerijetko žrtva može i psihički stradati, ali žrtva može i duhovno stradati. Mnogi izgube vjeru u Boga i zapravo nikad se ne ostvare u onome što Bog ima za njih. Oni nikada ne dođu do toga da uđu u plan koje je Bog namijenio za njih. To je teško i žalosno gledati”, istaknula je.

Nerijetko žrtva može i psihički stradati, ali žrtva može i duhovno stradati.

“Ukoliko dolazi do narušavanja mentalnog zdravlja osobe, emocionalnog zdravlja onda tu moramo napraviti rez”, istaknula je.

Važno je kazala je da prepoznajemo odnose u kojima jesmo  jer tako može tek doći do revidiranja tih odnosa. “Smisao života je da stvaramo dobre ljude. Smisao života je da stvaramo dobre odnose. Ako sam žrtva manipulacije ili kontrole ili ja to činim ja to ne mogu postići, ali kad se ja u svojo koži osjećam dobro i ako sam zdrava u svojoj osobnosti onda to zdravlje mogu ponuditi drugoj osobi”, pojasnila je.

Naglasila je da ne smijemo dopustiti da zbog nekoga naše emocionalno i psihičko zdravlje bude ugroženo.  “Ne smijemo očekivati da će nas netko podržati. Moramo znati da ako sam ja u problemu ja ću se i boriti, ali iako vidim da je netko drugi u problemu rado ću mu pomoći”, rekla je.

Govoreći o zastrašivanjima u obitelji kazala je da tu moramo vrlo jasno postaviti granice. “Ako je zastrašivanje popraćeno još i obiteljskim nasiljem gdje su djeca prisutna i gledaju što se događa zbog jednog roditelj i situacija se ne može promijenit. Ako su uključeni i stručnjaci. Ono što mogu napraviti jest maknuti zdravo tkivo mene i djecu maknuti od te osobe. Nije Božja volja da pošto poto ostanem u takvom braku. Takve manipulativne vrste gdje su toksični odnosi. Prije svega mi smo odgovorni pred Bogom za tu djecu koju odgajamo. Odgovorni smo brinuti i skrbiti o svom zdravlju i zdravlju svoje djece. Nekada to bude poticaj na promjenu”, rekla je.

“Dok se ne suočimo s tim mi ne znamo kako to izgleda. To moramo biti iskreni. Mi u nekim godinama drugačije gledamo na život i na naše odnose iz prošlosti i sigurno da s ovom pameću i iskustvom ne bi ulazili u neke odnose, ali to je put to je život, ne trebamo sebe osuđivati. Ne zaletavati se i ne nabijati sebi osjećaj krivnje za to što se dogodilo. Nije važno što mi se događa nego je važno da se dočekam na svoje zdrave noge i da krenem dalje. Mi ćemo svi pasti i uprljat se nego je smisao da idemo dalje”, istaknula je Dučkić Sertić.

Osvrnula se i na to što se događa kada sami dopustimo da nas netko kontrolira ili manipulira te istaknula:” Ta osoba tada postaje naš bog i upadamo u idolopoklonstvo. Važno je da na ispavan i kršćanski način promišljamo što znači bit iučenik Isusa Krista. Onda nema mjesta idolopoklonstvu što znači da ovisim o njemu u bilo kojem smislu. bilo da financijski ovisim o njemu ili što mi je to suprug, otac ili majka. Postavit ću granicu i neću dopustiti da osoba ulazi u moj život odnosno da upravljaju mojim životom”.

“Upravo zato što postavljam granice pokazujem da poštujem ljude oko sebe. Njih time štitim. Ako dopustim da oni ulaze u moj život nastat će kaos i nered, ali ovako ih štitim da ne ulaze u kaos i ne stvaraju nered. Odgovorna sam pred samim Bogom i pred sobom što ću učiniti sa životom koji mi je povjeren”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja