Budi dio naše mreže

"Pozvani smo uvijek nanovo 'oblačiti se' u Krista, što znači biti na raspolaganju i službi Bogu, Družbi i svijetu", podsjetio je biskup Glasnović na prvim zavjetima s. Bernarde Gregurić.

/ hjb

U samostanu Sestara franjevki od Bezgrešnog Začeća na Dančama u Dubrovniku svoje prve zavjete položila je novakinja s. Bernarda Gregurić. Svečanu misu predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović, a zavjete novakinje primila je vrhovna poglavarica s. Darija Jovanović, objavila je Družba na svojim stranicama.

U propovijedi je biskup izdvojio misao svetog Bernarda iz njegovog tumačenja Pjesme nad pjesmama: “Ljubav ne treba razloga da ljubi ni nagradu zato što ljubi, jedino želi da joj se ljubav uzvrati, ali ne prestaje ljubiti ni kada toga nema. Ona se ne gasi ni u trpljenju ni u strahu od smrti, ona je jača i od smrti.” Naglasio je i važnost zavjeta koji predstavljaju obećanje Bogu, osoban i slobodan čin čiji je cilj proslaviti Boga.

Sestre franjevke s biskupom / Foto: Photoadria

“Oblačenje koprene i primanje križa i Konstitucija Družbe vidljivi je znak one nevidljive Božje milosti koju je potrebno pronicati s vjerom. Pozvani smo uvijek nanovo ‘oblačiti se’ u Krista, što znači biti na raspolaganju i službi Bogu, Družbi i svijetu. To je moguće jedino ako smo u zajedništvu Crkve, budući da je Krist htio ostati u svojoj Crkvi sve do svršetka svijeta”, istaknuo je biskup.

Uz poticaj sestri Bernardi da uvijek usklađuje apostolsko i karitativno djelovanje s dubokim duhovnim životom, biskup je naglasio i kako svatko od nas ima odgovornost naviještati Krista, raspetoga i uskrslog, prožeti duhom ljubavi jer samo ta ljubav može privući i promijeniti ljudsko srce.

Nakon homilije uslijedio je obred zavjetovanja pred vrhovnom poglavaricom te blagoslov i primanje koprene, križa, Pravila i Konstitucija Družbe.

Zavjeti s. Bernarde / Foto: Photoadria

Nakon polaganja prvih zavjeta, s. Bernarda izmijenila je cjelov mira kao znak primanja u zajednicu sa svim prisutnim sestrama Družbe. Bio je to još jedan u nizu dirljivih trenutaka iz kojeg je izvirala radost očita na licima svih prisutnih, ali i duboka zahvalnost Bogu i Gospi od Danača koja je ovoj redovničkoj zajednici darovala s. Bernardu.

S. Bernarda s obitelji i biskupom / Foto: Photoadria

Svečanosti polaganja prvih zavjeta s. Bernarde prethodile su duhovne vježbe koje je vodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. A na kraju duhovnih vježbi 10. kolovoza svečanom misom s. Nada Naletilić proslavila je zlatni jubilej – 50. obljetnicu zavjeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja