Budi dio naše mreže

Svetkovina Svih svetih - koju kao vjernici slavimo u ponedjeljak 1. studenoga - dan je zajedništva zemaljske Crkve, koja je još na putu, i nebeske u punini proslavljene Crkve. Dan je to spominjanja i opominjanja ljudske pale naravi, zato i iznimno skrušene toga dana, ali i Božjeg neizmjernog milosrđa i dobrostivosti. Slavimo sve svece i svetice; koje je Crkva proglasila svetima i koji nisu proglašeni svetima, ali su ostvarili ideal nasljedovanja Krista za zemaljskog života. Svetkovina nas poziva, kao kršćane, već sada na svetost - svetost koja čovjeka približava Bogu i bližnjima. Na mnogim grobljima će se moliti za duše preminulih, a mi u nastavku donosimo raspored nekih svetih misa toga dana iz više hrvatskih gradova.

/ anh

ZAGREB

Svete mise na groblju Mirogoj bit će ovim redom: u 10.00 kada predvodi preč. Vlado Mikšić, rektor crkve Krista Kralja, zatim u 11.30 – predslavitelj je preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral – te, tradicionalno, središnja misa je u 16.00 i molitva za pokojne, uz predvođenje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Mise su i na groblju Miroševac – u 11.00 i 15.00. Prijepodnevnu predvodi fra Branko Lipša, a poslijepodnevnu pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Nakon misa je molitva odrješenja za sve vjerne mrtve.

Jutarnja misa u 9 sati slavit će se i u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u susjednim Granešinskim Novakima.

Na Markovom polju u 15.00 predvoditelj mise je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

SPLIT

Na svetkovinu Svi Svetih, u ponedjeljak, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će euharistiju u 14.30 na splitskom groblju Lovrinac i poslije kod središnjega križa izmoliti blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve.

RIJEKA

Župa sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali proslavlja svoje nebeske zaštitnike. Mise su u 15.00, kada predvodi riječki nadbiskup Ivan Devčić, te dvije ujutro; u 8.00 koju predvodi župnik Luka Pranjić te generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović s početkom u 11.00. Nakon mise u 15.00 kod središnjeg križa na groblju Kozala nadbiskup Devčić će moliti odrješenje za sve pokojne.

Na riječkim gradskim grobljima Zamet, Drenova i Trsat svete mise će se slaviti u 15.00.

ĐAKOVO

Središnje misno slavlje s molitvom za sve pokojne ove godine bit će na Gradskom groblju u Đakovu s početkom u 11.00. Misu predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. U katedrali su dvije mise: u 7.30 i večernja u 18.00.

U župnoj crkvi Svih svetih euharistija je u 9.00. Prigoda za pojedinačni blagoslov grobova je od 9.00 do 11.00 te od 14.30 do 16.00.

VARAŽDIN

U baroknome gradu Varaždinu njihov mjesni ordinarij mons. Bože Radoš predslavi misu u crkvi Dobrog Pastira, poslijepodne, u 15 sati. Nakon mise je zajednička molitva kod središnjeg križa na gradskome groblju.

POŽEGA

Požeški biskup Antun Škvorčević na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga, s početkom u 15.30 predvodit će euharistiju, molitvu odrješenja i blagoslov grobova na groblju sv. Ilije u Požegi.

DUBROVNIK

Na svetkovinu Svih svetih u ponedjeljak, 1. studenoga, na gradskom groblju Boninovo svetu misu u 15.00 predvodit će delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije i rektor zborne crkve Sv. Vlaha don Hrvoje Katušić.

GOSPIĆ

U kapeli Svih svetih na gospićkom groblju Sv. Marije Magdalene svečanu misu u 10.00 predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Nakon mise bit će molitva odrješenja kod raspela i na grobu službenice Božje s. Žarke Ivasić.

SESVETE

Župa Svih svetih u Sesvetama svečano proslavlja župnu svetkovinu. Jutarnju misu u 9.00 slavit će vlč. Anđelo Maly, a središnje bogoslužje u 11.00 predvodi generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak. Popodnevnu misu, pak, u 18.30 slavi župni vikar Leopold Ćurčić.

SLAVONSKI BROD

Euharistijsko slavlje svetkovine Svih Svetih u ponedjeljak, 1. studenoga, u 11 sati ispred mrtvačnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu predvodit će vlč. Krunoslav Karas, povjerenik Caritasa Slavonskobrodskih dekanata.

Toga će dana službeno biti zaključena 20. u nizu akcija Caritasa „Sto kubika toplih iskrica“. Prikupljena milostinja na misi bit će namijenjena za kupnju ogrijeva za siromašne iz četiri dekanata: Slavonskobrodskog, Garčinskog, Velikokopaničkog i Sibinjskog.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja