Budi dio naše mreže

Svetkovina Svih svetih - koju kao vjernici slavimo u utorak, 1. studenoga - dan je zajedništva zemaljske Crkve, koja je još na putu, i nebeske u punini proslavljene Crkve. Dan je to spominjanja i opominjanja ljudske pale naravi, zato i iznimno skrušene toga dana, ali i Božjeg neizmjernog milosrđa i dobrostivosti. Slavimo sve svece i svetice; koje je Crkva proglasila svetima i koji nisu proglašeni svetima, ali su ostvarili ideal nasljedovanja Krista za zemaljskog života. Svetkovina nas poziva, kao kršćane, već sada na svetost - svetost koja čovjeka približava Bogu i bližnjima. Na mnogim grobljima će se moliti za duše preminulih, a mi u nastavku donosimo raspored nekih misa toga dana iz više hrvatskih gradova.

/ mp

Zagrebačka nadbiskupija

Mise na zagrebačkom groblju Mirogoj bit će u 10, 11:30 i 16 sati. Središnje euharistijsko slavlje u 16 sati i molitvu za pokojne predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Splitsko-makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša predvodit će euharistijsko slavlje u 14:30 na splitskom groblju Lovrinac, a potom će kod središnjega križa izmoliti blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve.

Zadarska nadbiskupija

Misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić kada će podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Toga dana, nadbiskup Želimir Puljić predvodi Službu Riječi s odrješenjem za pokojne na središnjem Gradskom groblju u Zadru s početkom u 15 sati.

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Središnje misno slavlje s molitvom za sve pokojne bit će ispred mrtvačnice na Gradskom groblju u Đakovu s početkom u 11 sati. Predslavit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, a suslavit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Tradicionalno euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati ispred mrtvačnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, koje se nalazi na području Župe Gospe Brze Pomoći, predvodit će župni vikar u brodskoj župi Duha Svetoga u Malom Parizu Luka Ćosić. Poslije mise svećenici će vjernicima biti na raspolaganju do 16 sati za pojedinačni blagoslov grobova.

Riječka nadbiskupija

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavi misu u 15 sati u crkvi sv. Romualda i Svih svetih, a nakon mise slijedi procesija do središnjeg križa na groblju Kozala gdje nadbiskup predmoli odrješenje za sve pokojne.

U 15 sati misu ispred kapelice na groblju na Drenovi predvodi generalni vikar Riječke nadbiskupije preč. Mario Tomljanović.

Misa ispred kapelice na groblju na Zametu slavi se u 15 sati.

Mise u Svetištu Majke Božje Trsatske su u 7, 8, 9, 10, 11:30 i 18:30 sati, a mise na groblju Trsat su u 9, 11 i 15 sati.

Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš predsjedat će misnim slavljem u crkvi Dobrog Pastira u Varaždinu u 15 sati. Nakon mise uputit će se na varaždinsko groblje gdje će kod središnjeg križa predvoditi molitvu za pokojne.

Toga dana mise u crkvi Dobrog Pastira bit će još i u 8 te 10 sati, a dan kasnije, na Dušni dan u 8 i 18 sati.

Gospićko-senjska biskupija

U kapeli Svih svetih na gospićkom groblju Sv. Marije Magdalene svečanu misu u 10 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Nakon mise bit će molitva odrješenja kod raspela.

Toga dana u gospićkoj katedrali slavit će se mise u 8 i 18 sati.

Dubrovačka biskupija

Misu koja počinje u 15 sati na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović.

U Blatu na Korčuli u samostanu Družbe Kćeri Milosrđa misu u 8 sati predvodit će župnik don Željko Kovačević. Misu u 10 sati u župnoj crkvi Svih svetih slavit će župni vikar don Mišo Pecotić. Misno slavlje na Novom groblju u 15 sati predvodit će mladomisnik don Jure Paponja, župni vikar u Župi Svete Obitelji u Novoj Mokošici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja