Budi dio naše mreže

Vojna kapelanija „Sv. Ilija prorok“ iz Petrinje u utorak 28. ožujka organizirala je prvi vojni planinarski križni put za pripadnike ove kapelanije. Na križnom putu je sudjelovalo pedesetak pripadnika bojni Tigrova i Gromova, te članova Zapovjedništva za potporu i CIMIC-a (postrojba za civilno-vojnu suradnju) koje je vodio njihov vojni kapelan don Branko Čagelj.

/ ab

U jutarnjim satima su se zaputili iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“, te planinarskim putevima iznad Petrinje, preko Cepeliša i Hrastovačke gore prema planinarskom domu „Matija Filjak“ gdje je bilo krajnje odredište. Za razmatranje križnog puta su uzeli „Križni put hrvatske povijesti“ dr. Ivana Bodrožića koji prolazi kroz 14 postaja za 14 stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Neke od postaja križnog puta na kojima su se sudionici zaustavljali su: crkva i groblje Sveti Rok, kapelica sv. Ilije, srednjovjekovna razrušena kapelica Sveti Duh, ruševine starog grada Hrastovice… Na spomen obilježju masovne grobnice kod bivše „Vile Gavrilović“ pripadnici MUP-a i članovi udruge Policije 91. su održali kratko predavanje o borbama koje su se vodile u rujnu 1991. godine kad je Petrinja okupirana.

Pričali su i o tome kako su na tome mjestu nastali ratni zločini, gdje su pobunjeni Srbi napravili pokolj nad 24 razoružana pripadnika Hrvatske vojske i policije. Rekli su kako je to prva masovna grobnica koja je otkrivena u Republici Hrvatskoj. Slijedeći dalje križni put Hrvatska se vojska zaustavila na mjestu pogibije pripadnika MUP-a pokojnog Maria Maceka gdje je izmolila postaju križnog puta.

Kad su nakon desetak kilometara došli do odredišta i izmolili posljednju postaju križnog puta i završnu molitvu, nakon kratkoga predaha uslijedila je misa koju je predvodio don Branko. U propovijedi se osvrnuo na čitanja od dana koje su slušali i usporedio kako je Mojsije podigao zmiju na stup u pustinji nevjernim Izraelcima s novozavjetnim čitanjem gdje je Isus bio uzdignut da nas privuče k sebi i spasi.

Na kraju se kapelan zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji prvog vojnog planinarskog križnoga puta, nadajući se da će to ući u tradiciju. Također se zahvalio domaćinima u planinarskom domu koji su dali prostor na korištenje te otključali dom da bi se vojska osjećala što ugodnije.

Foto: don Branko Čagelj

Foto: don Branko Čagelj

Foto: don Branko Čagelj

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja