Budi dio naše mreže

Radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19, sukladno preporukama odgovornih, Dubrovačka biskupija želi biti blizu svojim vjernicima kojima se ne preporuča dolazak u crkve te putem video-streama nedjeljom u 10 sati prenosi misu iz dubrovačke katedrale, a svakodnevno u 20 sati molitvu ispred oltara Gospe od Porata. Tako je na treću korizmenu nedjelju uspješno prenošena nedjeljna misa putem interneta.

/ mp

Misna slavlja uživo se mogu pratiti na web stranicama Dubrovačke biskupije, kao i na društvenim mrežama putem Facebook profila dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Prvi prijenos mise na treću korizmenu nedjelju predslavio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

Biskup je zahvalio svima koju su došli na misu, a posebno je zahvalio onima koji prate misu putem interneta jer su poslušali poziv da ostanu kod svojih domova i tako razborito postupaju.

“Trebamo biti hrabri, ali i razboriti. Pozivam vas sve da se suzdržavate, koliko je moguće, od nepotrebnih izlazaka i da poštujete one koji vam žele pomoći. Možda ne možemo zaustaviti širenje virusa, ali ga možemo usporiti. Ako odgovorno i razborito postupamo možemo pomoći onim službama koje nam žele pomoći“, kazao je na početku mise dubrovački biskup.

Objasnio je vjernicima koji su putem prijenosa pratili misu da prijenos pokušaju doživjeti na jedan drugačiji način od drugih prijenosa.

“Ovim javnim prijenosom želimo povezati ovu našu mjesnu Crkvu s vašim kućnim Crkvama. U redovitim okolnostima to činimo preko župa i župnika, ali zbog ovih okolnosti to možemo činiti u manjoj mjeri pa se na ovaj način želimo povezati s nama. Želimo pokazati da smo jedna Crkva, želimo biti Crkva povezana, kad već ne možemo fizički, u duhu i zajedništvu“, istaknuo je biskup.

Prijenos mise iz dubrovačke katedrale

Prijenos mise iz dubrovačke katedrale

U propovijedi se biskup Uzinić osvrnuo na evanđelje u kojem je opisan susret Isusa i Samarijanke kod zdenca. Kako je rekao, Isus nas pomoću razgovora sa Samarijankom pokušava navesti na shvaćanje simboličnog značenja vode, odnosno na značenje žive vode. Naglasio je kako nas Isus poučava da postoji onaj koji je važniji od same vode jer ni sama voda nije dovoljna da bi bilo života.

“Zato nas današnja liturgija s ovog materijalnog značenja vode želi prenijeti na jednu drugu razinu. Želi nas usmjeriti simboličnoj razini prema onome iz kojeg izvire život i onog koji daje život, a onaj iz kojeg izvire život je Bog koji se objavio u Isus Kristu i koji je postao izvor žive vode, a koji je Duh Sveti. Od te materijalne razine bez koje ne može živjeti usmjerava nas se nebeskom bez čega ne samo da ne bi živjeli nego ne bi ni počeli živjeti. Ova oba smisla se isprepliću.

Zapravo ovaj materijalni je temelj na kojem Isus gradi vjeru Samarijanke, ali želi graditi i temelj vjere u svima nama kako bi nam izgradio odnos prema onom višem. Učinio je da taj izvor može biti izvor koji će provrijeti u svakom od nas. Isus kad je stao kod Jakovljevog zdenca jer se iscrpio i ožednio zatražio je vode od Samarijanke koja mu je dala posudu. Isus s njom potom stupa u dijalog koji prelazi na višu razinu kad joj Isus govori: ‘Kad bi znala dar Božji i tko je onaj koji ti veli: Daj mi piti, ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive.’ To je viša razina koja je promijenila Samarijanku. Ta svijest da postoji važnija voda promijenila ju je i učinila misionarom Isusa Krista.

Jesmo li mi spremni na ovu promjenu? Možda nam osušeni zdenci blagoslovljene vode u našim crkvama mogu pomoći u shvaćanju osušenih zdenaca. Pokazuje nam se razlika između ovozemaljske vode koja može biti i zaražena i biti prenositelj virusa s nas na druge i one nebeske vode koju ta voda samo simbolizira, a prema kojoj nas usmjeruje, a to je voda koja izvire iz samoga Boga. Voda koja se darovala po Isus Kristu. On je postao ono što je najavio Samarijanki – izvor žive vode”, poručio je dubrovački biskup.

Prijenosi uživo mogu se pratiti na web stranicama Dubrovačke biskupije:

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/live

i na osobnom Facebook profilu biskupa Mate Uzinića:

https://www.facebook.com/mate.uzinic. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja