Budi dio naše mreže

Na 126. godišnjicu rođenja bl. Alojzija Stepinca, ujedno Dan Općine Krašić i Dan OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“, u srijedu, 8. svibnja, bit će upriličena svečana proslava, najavio je župnik župe Presvetog Trojstva u Krašiću Ivan Vučak u programu HKR-a. Kako je rekao, u 10:30 će krenuti procesija od Stepinčeve rodne kuće u Brezariću do župne crkve Presvetoga Trojstva u Krašiću, a potom će u 11 sati će u crkvi biti slavljena misa. Naglasio je kako će nakon mise, u 12 sati, kod kipa bl. Alojzija Stepinca biti polaganje vijenaca.

/ mp

“Poslijepodne će u župnoj crkvi biti održan duhovni program. U 17:30 molit će se krunica, a uslijedit će euharistijsko klanjanje. Potom će u 18:30 voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić predslaviti misu. Nakon mise, Davor Terzić će održati koncert s gitarom popraćen Stepinčevim tekstovima”, istaknuo je vlč. Vučak podsjetivši kako je Alojzije Stepinac 8. svibnja 1928. godine otkrio roditeljima da ide u bogosloviju.

“Toga dana slavi se i blagdan Blažene Djevice Marije – posrednice svih milosti, a na taj se dan prije Drugog vatikanskog koncila slavio sveti Viktor. Poznato je da je Alojzije Stepinac dobio ime Viktor na krštenju”, istakuo je vlč. Vučak.

Vlč. Vučak podsjetio je kako je budući da se nalazimo u mjesecu posvećenom Majci Božjoj Mariji nedavno predstavljena knjiga “Bl. Alojzije Stepinac: Marija posrednica milosti – Propovijedi o Majci Božjoj prema Litanijama lauretanskim i za sve blagdane Majke Božje” koje je kardinal Stepinac pisao u zarobljeništvu te najavio kako će u nedjelju, 12. svibnja, u 18 sati biti predstavljena knjiga s. Manete Mijoč “Blaženikove sestre” o Stadlerovim sestrama služavkama Malog Isusa u Stepinčevu Krašiću.

“Knjigu će uz autoricu predstaviti povjesničarka dr. sc. Agneza Szabo i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja. Potom će misu u 19 sati predslaviti umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak. Riječ je o knjizi koja govori o sestrama za vrijeme zarobljeništva kardinala Alojzija Stepinca. Časne sestre imaju veliku duhovnu ulogu u župi Krašić te su naše duhovne majke”, istaknuo je vlč. Vučak nadodavši kako će se promocija knjige moći pratiti uživo u programu Laudato televizije.

Naime, Stadlerove sestre služavke Malog Isusa djeluju u Krašiću od 1938. godine koje je doveo zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, a knjiga “Blaženikove sestre” govori o djelovanju sestara od 1951. do 1960. godine dok je kardinal Stepinac bio u zarobljeništvu te su imale neizostavnu ulogu u današnjem Spomen domu.

Vlč. Ivan Vučak naglasio je kako Krašić postaje sve više hodočasničko središte te da gotovo nema dana, i ne radi se o subotama i nedjeljama, da ne dođu dva ili tri autobusa te pozvao sve koji žele da dođu u Krašić i posjete crkvu i Spomen dom koji će do jeseni imati uređen tavan na kojem će biti izložene blaženikove osobne stvari.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja