Budi dio naše mreže

Ključna riječ: blazeni-alojzije-stepinac

Kardinal Kuharić o Stepincu: Smatram to časom Providnosti da sam pred najvišim vodstvom države i Partije kazao da su osudili nevinog čovjeka

Sjećanjima kardinala Franje Kuharića na blaženog Alojzija Stepinca, ali i na sve strahote u vrijeme komunizma bavila se emisija Prvog programa Hrvatskog radija "Zagonetno putovanje - Putujemo Hrvatskom" autora emisije Mladena Kušeca. Kardinal Kuharić u emisiji Hrvatskog radija naglasio je da je atmosfera nakon zatvaranja nadbiskupa Stepinca bila takva da vjernike, Crkvu njegovo zatvaranje nije iznenadilo. Prisjetio se kako je u novinama neprestano bila pripremana ta situacija da ga se zatvori, najavljivao se sud i čak prognozirala i smrtna osuda.

DON IVO ĐANOVIĆ Kad su Stepinčevi posmrtni ostaci stigli u Zagreb narod je klicao: "Evo sveca mučenika!"

Povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca donosimo razgovor s don Ivom Đanovićem, jednim od četiriju bogoslova koji su imali čast i odgovornost zvonjavom zvona na zagrebačkoj katedrali objaviti hrvatskom narodu i cijelom svijetu da je preminuo zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac. U razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu istaknuo je: "U tom trenutku osjećao sam se kako se osjećao cijeli hrvatski narod, kako se osjeća prilikom smrti voljene osobe, a kardinal Stepinac bio je ne samo voljena već najvoljenija osoba u Hrvatskoj."

Započnite Devetnicu uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca

Prvoga veljače započinje devetnica u čast blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Devetnica kojom se pripremamo za Stepinčevo, namijenjena je za hrvatske katoličke obitelji (naravno, svatko je može namijeniti i na osobnu nakanu).

Ura preminuća bl. Alojzija Stepinca

U emisiji "Pod križem" voditelja vlč. Nikole Jurkovića na uočnicu Stepinčeva sudjelovali su bogoslovi i studenti treće godine KBF-a, Ivan Iviček iz župe sv. Jane i Kristijan Kolonić iz župe Dobrog Pastira u Brestju.

Molitva blaženog kardinala Alojzija Stepinca Gospi za Hrvatsku

Slavimo blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i mučenika komunizma. Za vrijeme Drugog svjetskog rata prosvjedovao je protiv progona Židova i Srba i provedbe rasnih zakona te je spasio brojne Židove i Srbe. Nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvajanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U montiranom procesu, osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine u kućnom pritvoru u Krašiću. Stepinca je blaženim proglasio sv. Ivan Pavao II. i to 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, tijekom svoga drugog pohoda Hrvatskoj.

Blaženi kardinal Alojzije Stepinac - uzor hrvatskom narodu u ljubavi prema domovini i Crkvi

Tijekom cijele godine hodočasnici pristižu pomoliti se blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu u Krašić, njegovo rodno mjesto gdje je u kućnom pritvoru proveo svojih posljednjih 10 godina. Povodom 60. obljetnice blaženikove mučeničke smrti kardinala Alojzija Stepinca župa Presvetog Trojstva u Krašiću organizirala je središnju proslavu Stepinčeva u Krašiću u ponedjeljak, 10. veljače. Središnje slavlje u Krašiću predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić. Ondje je bila i ekipa Hrvatske katoličke mreže.

PRATITE "Stepinčevo 2020. u programu HKR-a"

60. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca Hrvatski katolički radio obilježit će prigodnim programom u ponedjeljak, na spomendan hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca. U vijestima pratite najvažnija događanja i poruke uz blagdan, a tijekom dana ćemo se javiti i iz Krašića, kardinalova rodnog mjesta.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja