Budi dio naše mreže

Prof. dr. Tonči Matulić komentirao je u srijedu navečer na tribini povodom predstavljanja svoje knjige "Pobačaj - drama savjesti" na zadarskom sveučilištu novi zakon o pobačaju kojega je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade RH dužan donijeti, temeljem odluke Ustavnog suda RH. Naime, Ustavni sud je 2017. godine obvezao Sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak kako u novom zakonskom rješenju nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće.

/ Ines Grbić

„Vidjeli smo po odluci Ustavnog suda RH da je zakonodavac dužan donijeti zakon istoga karaktera kakav u Hrvatskoj već jest na snazi od 1978. godine. Dakle, samo su posrijedi valutne promjene, nomotehničke promjene (izrada zakona, uredaba, pravilnika, statuta, nap.a.) i jezične promjene. Supstancijalne promjene zapravo u zakonu nisu moguće! Takvo je to zakonodavno rješenje“, poručio je dr. Matulić komentirajući novinarsko pitanje je li zalaganje za zakonsku zabranu pobačaja u Hrvatskoj „borba s vjetrenjačama“.

Donošenju saborske odluke prethodi rad Povjerenstva koje treba evaluirati zakonsku praksu europskih država o pobačaju, a u Europi je pobačaj legaliziran, najčešće do 10. tjedna trudnoće.

Ljudsko dostojanstvo je apsolutno bezuvjetno i nepovredivo

“Kad ste osvijetlili veličinu ljudskog života u majčinoj utrobi, kad ste posegnuli za najboljim znanjima i spoznajama služeći se svim raspoloživim alatima koji su zakoniti, legitimni, kojima je Sveučilište dom i domovina… Kad ste osvijetlili što je taj život u majčinoj utrobi…. Tko se to razvija, kako se razvija, koja je njegova vrijednosti veličina… Kad ste to iznijeli u najvećem i najboljem pozitivnom svjetlu – svi ljudi će zbiti glave i reći: ‘Pa mi to moramo zaštititi!’ Moramo to poštivati do krajnjih granica!’

Nažalost, mi se često puta nalazimo u situaciji da se o temi pobačaja ne smije govoriti drugačijim jezikom nego što ga nameće jezik političke korektnosti. I sigurno da nam je onda uskraćena cjelovita slika, da nam je uskraćena mogućnost cjelovite spoznaje, da nam je uskraćena mogućnost da zahvatimo to što možemo nazvati istinom o pobačaju. I onda smo zapravo ‘zadovoljni’ obmanom, zadovoljni smo mračnim pogledom, nejasnim pogledom, ‘zadovoljni’ smo poluinformacijama i lažnim informacijama”, poručio je dr. Matulić.

Dr. Matulić ističe da živimo u vremenu sudbonosne pomiješanosti dobra i zla, ali da trajno moramo ulagati napor u spoznaji i razlikovanju dobra i zla.

Smatramo da demokratsko potvrđivanje znači i potvrđivati se u zaštiti malenih

„Ljudsko dostojanstvo je apsolutno bezuvjetno i nepovredivo. To nam je jedina, zadnja, krajnja razina obrane. Ne postoji ideologija, ne postoji filozofija, ne postoji teologija koja može iznijeti jedan jedini argument koji bi moralno opravdao i najmanju povredu nečijega ljudskog dostojanstva. Odustati od svakog napora nećemo. Jer smatramo da demokratsko potvrđivanje znači i potvrđivati se u zaštiti malenih. Kao što je važno načelo štititi manjinu, to je dokaz demokratske zrelosti većine. Štititi nevino ljudsko biće dokaz je demokratske zrelosti većine“, poručio je dr. Matulić.

Istaknuvši da je „ogromno i bolno pitanje zakonskog reguliranja pobačaja“ dr. Matulić ukazao je na potrebu ispravne informiranosti o zlu pobačaja i raspolaganja znanstveno utvrđenim činjenicama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja