Budi dio naše mreže

Pokornička procesija "Za križen", jedinstvena cjelonoćna procesija koja se više od pet stoljeća obavlja na otoku Hvaru u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak, bit će održana i ove godine, unatoč trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

/ hjb

Kako je objavila Turistička zajednica općine Jelsa, a prenosi Grad Hvar na službenoj internetskoj stranici, procesija će biti održana u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama. Izmjene o načinu održavanja same procesije moguće su te se očekuje odgovor stožera Civilne zaštite o možebitnim promjenama o broju sudionika, pridržavanju mjera i načinu održavanja. U procesiji je za sada dopušteno 50 sudionika i to samo onih osoba koje odabere križonoša.

Tradicionalna noćna procesija na Hvaru izraz je vjerskog i kulturnog identiteta središnjega dijela otoka Hvara, nastala iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine.

Procesija “Za križen” uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine svijeta kao pučka procesija koja se već više od petsto godina odvija u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak između šest mjesta na sredini otoka: Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske.

Ova procesija nije folklor, nego autentičan i nekomercijaliziran dubok narodni iskaz odanosti tradicionalnim vrijednostima. No, osim što ima snažno vjersko značenje, procesija je vrlo atraktivna i zbog slikovitosti, jer duge kolone paraju noć feralima i velikim svijećama. Iza križonoše i pratnje u redovito doba idu pjevači, pjevajući stare crkvene napjeve te ostali puk.

Križonoše u ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji “Za križen” na otoku Hvaru

U procesiji “Za križen”, u kojoj je iznimna čast biti križonoša, red na nošenje križa čeka se desetljećima, a zainteresirani križonoše upisuju se još kao djeca. U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji, koja počinje u večernjim satima na Veliki četvrtak, a koju pripremaju i provode bratovštine, križonoše su Dario Belić (1986.) iz Jelse, zatim Ivan Ojdanić (1989.) iz Pitava, Antonio Grgičević (1991.) iz Vrisnika, Toni Carić (1988.) iz Svirača, Cvjetko Tresić (1988.) iz Vrbanja i Rino Krstić (1983.) iz Vrboske.

Križonoše će, prema tradiciji, ispratiti i dočekati njihovi župnici, a pri dolasku osobito je dirljiv trenutak kada posljednjih stotinu metara križonoša s križem u rukama trči župniku u zagrljaj.

Povratak križonoše / Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema podacima koje je objavila župa Uznesenja Marijina u Jelsi, odakle kreće jedna od procesija, najmlađi križonoša ove će godine biti 30–godišnji obrtnik Antonio Grgičević iz Vrisnika, a najstariji 38–godišnji diplomirani inženjer nautike Rino Krstić iz Vrboske. U pokorničkim procesijama, koje počinju u 22 sata, križonoše će ponijeti križeve teške od 10 do 18 kg, a kretat će u smjeru kazaljke na satu tako da se procesije neće susresti cijele noći. Tijekom pobožnosti sudionici će prijeći oko 25 km. Uključimo i sve njih u naše molitve, jer oni će moliti i hodočastiti i za nas.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja