Budi dio naše mreže

Povodom međunarodnog priznanja samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske kardinal Franjo Kuharić 15. siječnja 1992. za Hrvatsku televiziju dao je prigodnu izjavu koja je objavljena u „Glasu Koncila“ (4/1992, str. 4). Prenosimo u cijelosti tekst navedene Kardinalove izjave.

/ mk

„Priznanje suverene, neovisne i demokratske države Hrvatske, kao i Slovenije, od Svete Stolice i niza europskih država svakako je prvorazredni povijesni događaj koji znači veliku povijesnu prekretnicu za hrvatski, odnosno slovenski narod.

Hrvatska je u vrijeme svojih narodnih vladara bila suverena država. Kada je izumrla loza hrvatskih kraljeva, Hrvatska je ušla na temelju Pacta convente 1102. u personalnu uniju s ugarskim kraljem. Iako je zadržala svoj identitet slobodne kraljevine, ipak je njezin suverenitet bio ograničen. Nije bila potpuno neovisna. Sada nakon 890 godina Hrvatska postaje samostalna država, s punim suverenitetom i upisana je u katalog slobodnih država Europe i svijeta. Time dobiva puno pravo da bude međunarodni subjekt, da sebe samu zastupa i govori u svoje ime bez ikakvih posrednika.

Sveta Stolica i države koje su priznale Hrvatsku slijedile su univerzalno pravo slobode, samoodređenja naroda i izvršile su obvezu koju su preuzele međunarodnim  deklaracijama o pravu osoba i naroda, zaključnim dokumentima iz Helsinkija i konačno Pariškom poveljom. Dakle, priznanje je čin dosljednosti u poštivanja načela slobode za sve, pravde za sve. To su opet temelji mira! Samo slobodni narodi mogu biti suradnici za opće dobro sviju. Želimo da budu priznate slobodnima i one republike koje to žele.

Svijest i savjest suvremenog svijeta, nakon teških iskustava imperijalizama, totalitarizama i kolonijalizma, sazrela je do tolike mjere da isključuje svako tlačenje nad ljudima i narodima. Ovo je priznanje plod te svijesti. Stoga priznanje slobodne hrvatske države nije upereno protiv nikoga, kao što je istaknuto u dokumentu Svete Stolice, nego je izraz zauzetosti za prava svakoga, i čovjeka i naroda. To je pobjeda pravde i istine, to je pobjeda slobode i mira! Dakako, to priznanje Hrvatsku kao slobodnu državu slobodnih građana, obvezuje da to uistinu bude: da bude u punom smislu pravna država u kojoj je isključena svaka povreda ljudskih prava i dostojanstva ljudske osobe. Demokratski izabrana vlast mora nad tim bdjeti pred Bogom i svijetom da opravda povjerenje koje joj je priznanjem iskazano od strane slobodnog svijeta.

Priznanje suverene hrvatske države otvara ulaz hrvatskom narodu i građanima Hrvatske u novu budućnost, vjerujemo bolju budućnost duhovnoga, moralnog, kulturnog i materijalnog napretka.

Ovo priznanje je plod i tolikih nevinih žrtava koje su pale na tlu Hrvatske u ovom nametnutom i okrutnom ratu. Tolike patnje priskrbile su nam nebrojene prijatelje u narodima Europe i svijeta.

Zahvaljujemo Svetom ocu Ivanu Pavlu II. i svim državnicima koji su priznanjem potvrdili neotuđivo pravo hrvatskog naroda na slobodu. Milosrdnog Boga molimo da blagoslovi pravednim i sigurnim mirom ovaj veliki povijesni događaj! Neka mir Božji zavlada medu ljudima i narodima u našim prostorima i u cijelom svijetu!“

Izjava kardinala Jean-Louisa Taurana, državnog tajnika Svete Stolice

U već prethodno citiranom „Glasu Koncila“, prenosi se i izjava kardinala Jean-Louisa Taurana, državnog tajnika Svete Stolice, koju je dao p. Tončiju Trstenjaku, DI. Izjavu kardinala Taurana prenosimo u cijelosti:

„Kada se radi o problemu priznanja Slovenije i Hrvatske, prije svega treba vrlo dobro specificirati da priznanje nije ni protiv koga usmjereno, to nije neprijateljski akt prema drugima, drugim sastavnim dijelovima jugoslavenske federacije. Druga stvar što bih je želio istaknuti jest zašto smo tako brzo priznali te dvije republike. Prije svega jer mislimo da to može pridonijeti prekidu neprijateljstava, a i zbog jednog drugog razloga: jer smo u našim diplomatskim kontaktima s drugima već prije više mjeseci shvatili da su svi međunarodni partneri uvjereni da će jednog dana trebati priznati te republike. Svi su u to uvjereni. Ne može se ići nazad. I još jedan treći razlog. Sveta Stolica nije država, nije politička sila, nije niti samo jedna europska stvarnost. Dakle slobodna je. Slobodna je djelovati jer brani etničke, moralne principe. Ali očito ona ne improvizira. Ona je odlučila priznati prema principima Helsinkija. Zato jer je Sveta Stolica puni član helsinških procesa. I prema tome prišla je tom priznanju slijedeći Helsinški akt iz ’75.“

Posvetna molitva Bezgrešnom Srcu Marijinom

Na misi 15. siječnja 1992. u zagrebačkoj katedrali, nakon homilije, kardinal Kuharić izmolio je i ovu Posvetnu molitvu Bezgrešnom Srcu Marijinom (SVZN, 1/1992. str. 27-28):

„Presveta Djevice Marijo, Kraljica mira!

U ovaj svečani dan kada je naša domovina Hrvatska priznata
kao suverena i neovisna država, a time počima novo razdoblje
povijesti hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, mi biskupi
Crkve u Hrvata želimo Tvome Bezgrešnom Srcu povjeriti svoju
sadašnjost i budućnost. Naši vjerni pradjedovi dali su Ti naziv
Najvjernija Majka i Odvjetnica Hrvatske. Ti si nam to bila kroz
cijelu tešku povijest! Mi danas s dubokim pouzdanjem molimo da
nam budeš Zagovornica kod svoga božanskog Sina i našeg Spasitelja
Isusa Krista kako bi se smirili naši dani i ostvarile naše nade
za svako dobro ljudi i naroda!

U nemiru koji pogađa hrvatsku domovinu, naš narod i sve
građane, povjeravamo se i svim srcem predajemo Tvome Majčinskom
Srcu da moliš za nas i da moliš s nama da nam milosrdni
Bog udijeli mir u našim srcima, u našim obiteljima, među ljudima
i narodima! Ponizna službenice Gospodnja i Kraljice mira, izmoli
od Srca svoga božanskog Sina i našega Spasitelja Isusa Krista mir
koji on daje: mir u istini i ljubavi, mir u slobodi i pravednosti,
mir s Bogom i mir s čovjekom.

Želimo biti dostojni toga mira, skrušeno se kajući za svoje
osobne grijehe, za grijehe u obiteljima, za sve grijehe protiv Božjih
zapovijedi u našem narodu!

Milosrdna Majko, utočište grešnika, izmoli nam darove Duha
Svetoga da on svojom snagom promijeni ljudske misli i srca
na dobro, za pravednost i mir!

Utjeho žalosnih, u ime prolivene nedužne krvi, u ime suza
ranjenih i izbjeglih, u ime patnja nevinih molimo Te da svojim
zagovorom od nebeskog Oca izmoliš svojoj ljudskoj djeci čvrstu
vjeru i neuzdrmanu nadu! Neka se skrate ovi dani teških iskušenja
i neka zasja MIR Božji u našoj domovini i u cijelom svijetu!
Predobra Majko, moli za nas! Amen!

 

Preneseno s web stranice Zagrebačke nadbiskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja