Budi dio naše mreže

Prikupljen je dovoljan broj klanjatelja za trajno euharistijsko klanjanje u župi Marije Majke Crkve na zagrebačkoj Trnovčici zahvaljujući svima zainteresiranima koji su se prijavili za izvršavanje ove pobožnosti.

/ md

Nacionalna koordinatorica Trajnog euharistijskog klanjanja, Nada Burum na svojem je Facebook profilu podijelila obavijest da je prikupljen dovoljan broj klanjatelja za trajno euharistijsko klanjanje u župi Marije Majke Crkve na zagrebačkoj Trnovčici zahvaljujući svima zainteresiranima koji su se prijavili za izvršavanje ove pobožnosti.

Na ovaj način omogućen je početak klanjanja u prvoj kapeli TEK-a (Trajno euharistijsko klanjanje) u Zagrebu. Ranije je klanjanje organizirano u Dubrovniku, Crikvenici, Splitu, Vukovaru i Rijeci.

Svi zainteresirani bili su pozvani odabrati 1 sat u tjednu koji će provesti pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u Kapeli klanjanja na Trnovčici te su tako postali registrirani klanjatelji koji doprinose da se klanjanje može neprekidno odvijati tijekom 24 sata svih 7 dana u tjednu.

Posredstvom Trajnog klanjanja Gospodin Isus Krist iz svog Euharistijskog Prebivališta poziva sve ljude, ne isključujući nikoga. Neprekinuti lanac klanjatelja formira se s jednim isključivim ciljem – da Presveti Sakrament bude čašćen dan i noć bez prestanka.

Predavanje o Trajnom euharistijskom klanjanju održat će se sutra, u ponedjeljak, 30. svibnja u župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu nakon večernje svete mise – svi su dobrodošli. Naime, to je drugo mjesto u Zagrebu na kojemu se priprema još jedna kapela TEK-a.

Poziv na predavanje o TEK-u / Foto: Facebook

Što su Kapele Trajnog euharistijskog klanjanja?

Kapela Trajnoga klanjanja je prostor milosti i sabranosti koji ljudima u svakom trenutku omogućuje izmaknuti svakodnevnoj buci te pronaći mir koji dolazi od Božje Prisutnosti. Posredstvom Trajnoga klanjanja Gospodin Isus Krist iz svoga Euharistijskog Prebivališta poziva sve ljude, ne isključujući nikoga. Ljudi su pojedinačno pozvani da budu dio Trajnoga klanjanja s jedinim i isključivim ciljem – da Presveti Sakrament bude čašćen dan i noć bez prestanka, da Gospodinu daju veću čast i slavu te iskažu svoju vjeru i poklonstvenu ljubav prema svome Stvoritelju i Spasitelju.

Djelo Trajnog euharistijskog klanjanja nije crkveni pokret, nego djelo Crkve kojeg je tražilo i preporučilo Crkveno učiteljstvo. Stoga Trajno euharistijsko klanjanje pripada cijeloj Crkvi te ga sačinjavaju svi crkveni pokreti, zajednice, udruge i pojedinci. Trajno euharistijsko klanjanje koje se uspostavlja na jednom mjestu u gradu ne zamjenjuje niti dokida druge oblike i mjesta klanjanja. Naprotiv, iskustvo pokazuje da se ondje gdje postoji trajno klanjanje pospješuje klanjanje Presvetom Sakramentu i na drugim mjestima.

Corpus Domini – najstarija kapela cjelodnevnog klanjanja

U kapelici Corpus Domini u Zagrebu, adoracija se obavlja svaki dan od jutra do na večere, a nekoliko puta u godini, obavlja se dan i noć, u obliku takozvanog sveudiljnog klanjanja. Cjelodnevno klanjanje euharistijskom Spasitelju započelo je još od 1943. godine, stoga se može nazvati svetište vječnog klanjanja i svetište Euharistije.

Štovanje Euharistije u ovoj crkvi ima svoju povijesnu tradiciju koja je stara 61 godinu. Prvu adoraciju – klanjanje započeo je nadbiskup Alojzije Stepinac 1. listopada, na prvi petak, 1943. godine. Bilo je to u jeku najžešćih bitaka Drugog  svjetskog rata. Njegova je želja kao i želja njegovih nasljednika da svaki dan u ovu crkvu dolaze vjernici grada Zagreba i klanjaju se euharistijskom Spasitelju. I to da mu se zahvaljuju i daju zadovoljštinu te mole njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u Hrvatskoj i u svijetu.

Tu su zamisao u početku prihvatili svi štovatelji euharistije grada Zagreba, napose sestre redovnice, koje su ovamo dolazile na adoraciju. Međutim, zbog političkih prilika i uvođenja redovitog klanjanja po svim župama nadbiskupije, sveo se broj klanjatelja na vjernike župe sv. Marka Križevčanina, gdje se kapela nalazi, i na vjernike susjednih i okolnih župa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja