Budi dio naše mreže

Hoće li novi Ovršni zakon donijeti spas za oko 300 tisuća blokiranih? – odgovor na ovo pitanje tražen je u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u kojoj su 10. travnja sudjelovali načelnik Sektora za propise građanskog i trgovačkog prava u Ministarstvu pravosuđa Dalibor Ružić, potpredsjednik udruge Blokirani Sarajko Baksa, te novinar i kolumnist Jutarnjeg lista i Slobodne dalmacije Frenki Laušić. Emisiju je uredio i vodio Vlatko Ojvan.

/ sd

Nacrt prijedloga novog Ovršnog zakona prošao je javnu raspravu, u kojoj su upućene brojne kritike svih zainteresiranih strana. Prema prvotnim najavama, zakon je već trebao biti u Saboru, a kako je najavio Ružić, zakon će sljedeći tjedan biti na raspravi na sjednici Vlade. “Po pitanju pristiglih primjedbi smatramo da to nije negativno nego iznimno korisno da se vidi gdje su i dalje problemi, da se analizira i vidi što se može poboljšati u zakonu”, rekao je Ružić, potvrđujući da će novi zakon stupiti na snagu s prvim danom iduće godine.

“Ovo ishitreno guranje zakona u proceduru ide u korist nekome tko ima mogućnosti da promijeni ono što je dogovoreno unutar radne skupine u korist nekakvih svojih interesa”, smatra, pak, Baksa. Zakon, kako je rekao, ne rješava problem u samom startu, a to je problem gospodarstva. U trenutku kada ljudi budu imali dovoljno za dostojan život onda ovaj zakon neće biti potreban. Potpredsjednik udruge Blokirani naglasio je i kako se ne može očekivati da će se nešto pozitivno dogoditi u gospodarstvu kada je četvrtina građana blokiranih, te ukazao na potrebu blokiranih da dobiju svoje predstavnike u EU tijelima.

“Europski parlament, europski zakoni imaju snažniju ulogu od ovih naših hrvatskih zakona koji su, provjereno je, neučinkoviti i ne doprinose boljitku zajednice. Prema tome, Blokirani trebaju dobiti predstavnika u EU tijelima, kako bi tamo uz pomoć mehanizama europskih zakona prisilili i ovu Vladu i sve sljedeće Vlade, jer se uvidjelo da su sve na istome tragu koji vodi ka uništavanju gospodarstva i blokiranju građana, i da se taj problem riješi. Prisilne metode neće donijeti rezultata, jer se ne može uzeti nešto što netko nema”, rekao je Baksa.

Govoreći o novom Ovršnom zakonu, Laušić je rekao da sadašnji prijedlog ide prema slovenskom modelu. “U to se krenulo zbog presude Europske komisije da se ovrhe moraju provoditi preko suda, jer neće biti valjane u Europi. I sada tu Vlada pokušava pronaći način da zadovolji tu formu, i da dijelom smanji troškove ovrhe, pa će i novi zakon biti jedan korak u smanjivanju troškova ovrhe… Problem je da se ne mogu zadovoljiti vjerovnici u smislu da se naplata vrši automatski bez ikakvih drugih kriterija, ne može se zadovoljiti dužnike, koji u nekim slučajevima idu dotle da kažu da im se treba otpisati dug. Traži se sredina koja se ne može naći”. I kolumnist Jutarnjeg lista se složio da novi zakon ne rješava bit, a to je situacija u gospodarstvu. U trenutnoj situaciji Vlada može provoditi sto mjera i to će, kako je rekao, samo djelomično riješiti taj problem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja