Budi dio naše mreže

"Prigodna poštanska marka posvećena sestrama milosrdnicama jedinstveni je znak zahvalnosti i dokaz poštovanja njihovom radu. Ta mala poštanska marka čuvarica je i predstavljačica duhovnoga, kulturnoga, povijesnoga i prirodnoga bogatstva sestarske Udruge. Ona, minijaturno umjetničko djelo, putovat će svijetom pronoseći poruke ljepote, izvore znanja i svjedočanstva povijesti sestara milosrdnica", napisao je fra Andrija Nikić, član povjerenstva Hrvatske pošte u Mostaru, te predsjednik HKD-a Napredak i HAZU-a sa sjedištem u Mostaru.

/ fe/IKA

“I dođe vrijeme, demokratske promjene u Bosni i Hercegovini omogućile su objavu poštanske marke koja svjedoči o 150 godina sestrinske predanosti Bogu i čovjeku. Upaljena svijeća evanđeoskih djela i samaritanske ljubavi, prerasla je u svjetionik koji raspršuje tamu i u današnjoj Bosni i Hercegovini”, poručio je fra Andrija, piše na stranici HKD-a Napredak Mostar.

Hrvatska pošta u Mostaru izdala je prigodnu poštansku marku o 150. obljetnici dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu, objavio je 15. studenoga 2021. HKD Napredak Mostar.

“Prigodna poštanska marka posvećena sestrama milosrdnicama jedinstveni je znak zahvalnosti i dokaz poštovanja njihovom radu. Ta mala poštanska marka čuvarica je i predstavljačica duhovnoga, kulturnoga, povijesnoga i prirodnoga bogatstva sestarske Udruge. Ona, minijaturno umjetničko djelo, putovat će svijetom pronoseći poruke ljepote, izvore znanja i svjedočanstva povijesti sestara milosrdnica“, napisao je fra Andrija Nikić, član povjerenstva Hrvatske pošte u Mostaru, te predsjednik HKD-a Napredak i HAZU-a sa sjedištem u Mostaru.

Fra Andrija je o Božiću 1985. godine u Mostaru priredio prvu filatelističku izložbu “Božić na markama”. Izložio je više od 2500 neponištenih serija s popisom sedamdesetak država koje su objavile marke. Uz izložbu je priložio Knjigu dojmova u koje su posjetitelji mogli upisati svoja zapažanja. Nakon mise, na Badnju večer, jedan je posjetitelj upisao: “Zemlja za koje ne znam da postoje objavile su božićne markice, kada će doći vrijeme da se kod nas počnu objavljivati božićne marke?”

Uz pomoć fratara, sestre su otvarale škole po gradskim naseljima

O tom događaju fra Andrija je napisao: “Nisam trebao mnogo čekati. U Mostaru, na sam Božić, su me pozvali na saslušanje i prisile koje su bile samo njima svojstvene… Ne samo da su me zaustavili, nego, uz poomć hodočasnika iz cijelog svijeta, potaknuli na priređivanje uskrsnih i Gospinih (za Veliku Gospu) izložaba maraka u Mostaru, na Širokom Brijegu – katkad i na Kočerinu.”

Sestre milosrdnice su 14. studenoga 1871. stigle u Bosnu. Pozvao ih je biskup fra Paškal Vujičić u dogovoru s provincijalom fra Mijom Gujićem. U Sarajevu ih je dočekao fra Grga Martić, a na poziv biskupa fra Anđela Kraljevića i poglavara fra Andrije Karačića, 1872. godine sestre je iz Metkovića u Mostar dopratio fra Petar Bakula. Uz pomoć fratara, sestre su otvarale škole po gradskim naseljima. Tako su otvorile 12 priznatih škola.

Sestre su i dalje po savjetu sv. Vinka “ljubile Boga radom svojih ruku i znojem lica svoga” i svjedočile da u njima odsjeva evanđelje

Tijekom minulih 150 godina fratri su pomagali sestrama u Bosni, a od 1872. i u Hercegovini. Sestre milosrdnice su, kao učiteljice i bolničarke, podizale duh katoličkog puka. Uključivale su se u vjerski i kulturni život Crkve, kao i civilnoga društva sve do današnjih dana.

Komunističkom okupacijom tih pokrajina, sestre su “izbačene” na ulicu bez obzira na njihov životni poziv, karitativnu djelatnost, duhovna i tjelesna djela ljubavi te milosrđe. Naprotiv, sestre su i dalje po savjetu sv. Vinka “ljubile Boga radom svojih ruku i znojem lica svoga” i svjedočile da u njima odsjeva evanđelje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja