Budi dio naše mreže

Iako sveti Pavao u 1 Kor 9, 24 piše: "Ne znate li: trkači u trkalištu svi, doduše, trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete", nisam siguran da se to odnosilo na svećenike koji igraju mali nogomet. Ali svakako se može primijeniti na njih, posebno zato što je reprezentacija svećenika Hrvatske osvojila zlatno odličje na 16. Europskom prvenstvu za svećenike, odigranom u albanskom Skadru od 5. do 8. veljače.

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Nakon 18 godina ponovno smo postali europski prvaci”, poručio je za HKR izbornik hrvatske svećeničke reprezentacije i župnik župe Ciglena i Ždralovi u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji vlč. Krešimir Žinić. U finalu je Hrvatska pobijedila Poljsku rezultatom 3:2 i osvojila zlatnu medalju. Treće mjesto osvojila je reprezentacija reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Nakon osvojenog zlata, mnoge je iznenadila činjenica da uopće postoji reprezentacija hrvatskih svećenika.

Važno je istaknuti kako se Hrvatska svećenička malonogometna reprezentacija okuplja od sredine devedesetih. Prvu utakmicu odigrali su u Petrinji 25. travnja 1995. s reprezentacijom austrijskih svećenika, nekoliko kilometara od linije fronte. HSNR čini dvadesetak svećenika iz različitih krajeva Lijepe Naše. Na prva dva Europska prvenstva bili su zlatni, a i kasnije su osvajali medalje.

Na Europskom prvenstvu održanom u veljači 2024. u Skadru u Albaniji, nastupila su trinaestorica svećenika iz gotovo svih krajeva Lijepe Naše.

Tko su zlatni?

Kapetan reprezentacije je bistrički župnik i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Vlč. Domagoj prije dvadesetak godina bio je i član Selekcije KMNL-a (Katoličke malonogometne lige u Zagrebu) koja je uspješno sudjelovala i na najpoznatijem malonogometnom turniru u Hrvatskoj – Kutiji šibica, a veliki je prijatelj sporta i sportaša.

Vlč. Domagoj Matošević / Foto: Facebook GNK Dinamo

Salezijanac don Tomislav Lukač nogometno je “dite”, s obećavajućom karijerom nogometaša, koji je jednoga dana obitelji i prijateljima iznenada najavio da će poći u Zagreb i priključiti se salezijancima.

Don Tomislav Lukač / Foto: salesiana.hr

Cijeloj Hrvatskoj don Tomo poznat je kao svećenik s TikToka (@dontomolukac) na kojem ga prati više od 40 000 mladih. U svećeničkoj je reprezentaciji je od 2021., a u finalu ovoga Europskog prvenstva postigao je pobjedonosni gol.

Don Šime Žilić svećenik je Zadarske nadbiskupije i župnik u Polači, Tinju i Rašteviću, ali i operativni član DVD-a Polača. Može se reći da je u službi ljudima na više načina!

Mlada misa don Šime Žilića

Svećenik Riječke nadbiskupije vlč. Marijan Žderić od 2022. župnik je župe sv. Ane u Voloskom, a uoči Božića te godine priključio se nadbiskupu Mati Uziniću i drugim svećenicima te redovnicama u kuhanju za potrebite u Domu Crvenog križa na Pećinama.

Vlč. Marijan Žderić, župnik u Voloskom / Općina Jelenje

Don Rafael Villergas Castaño rođen je 1993. u Španjolskoj. Za vrijeme srednje škole započinje itinerarij kršćanske inicijacije u neokatekumenskoj zajednici. Ohrabren Božjim pozivom, od 2012. godine ušao je u pulsko Sjemenište Redemptoris Mater, a mladu misu proslavio je 2021. u Premanturi. Trenutno je član NK Livade, a svećeničku službu obavlja u župi sv. Servula u Bujama.

Rafael Villergas Castano / screenshot

Još jedan član reprezentacije dolazi iz Porečke i Pulske biskupije. To je župnik u Galižani, magistar fundamentalne teologije vlč. Vladimir Brizić. U pastoralu osmišljava pastoralne programe u kojima spaja starije i mlađe vjernike te ravnopravno uključuje pripadnike raznih nacionalnosti. Nije čudo da ga u Galižani popularno zovu “magnet”.

Vlč. Vladimir Brizić / screenshot

Vatreni navijač Hajduka don Dino Prkut je od ljeta 2023. godine župnik u župi Uznesenja BDM Lokve – Rogoznica.

Don Dino Prkut / Foto: Antoni Perlić

Vlč. Kristijan Stojko svećenik je Varaždinske biskupije, župnik u župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu i aktivni nogometaš!

Vlč. Kristijan Stojko / screenshot

Don Gabrijel Kamber bivši je tajnik splitsko-makarskog nadbiskupa, a sada doktorand dogmatske teologije u Rimu i pastoralni suradnik u župi Kaštel Novi.

Don Gabrijel Kamber, prvi slijeva

Duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mr. Stjepan Matezović duhovno jača bogoslove, ali odličan je i na nogometnom terenu!

Mr. Stjepan Matezović / TUĐON

Prof. dr. Alojz Ćubelić član je Dominikanskog reda i izvanredni profesor pri Katedri filozofije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali na terenu odigrava iz prve, uigrano i bez razmišljanja.

Fr. Alojz Ćubelić, drugi zdesna u drugom redu

Salezijanci su također dali još jednog člana reprezentacije, don Sanjina Jurića, kapelana u župi Marije Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu.

Don Sanjin Jurić, u prvom redu prvi s lijeva

Župnik u župi sv. Barbare u Rudama i Kotarima kod Samobora vlč. Darko Banfić već je dugo član Hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije i sudjelovao je na mnogim natjecanjima, a odnedavno je trener u reprezentaciji.

Vlč. Darko Banfić s brojem 7

Golman reprezentacije je don Marinko Jelečević, trenutno na službi župnika u Stanovima kod Zadra. Svojevremeno je u Starigrad Paklenici, uz nadbiskupovo odobrenje, vodio komercijalni kamp za turiste, ali za ljude i dalje svestrano brine.

Fra Žarko Relota niz je godina bio kapetan reprezentacije, sada je u ulozi tehničkog direktora reprezentacije, na usluzi igračima i medijima.

Fra Žarko Relota / Foto: Arif Sitnica

Zanimljivo, čak troje zlatnih nogometaša dolazi iz Bjelovarsko-križevačke biskupije. Konkretno, boje nacionalne vrste kao igrači branili su vlč. Josip Starčević, župnik župe iz Nova Rača i Nevinac i župnik župe sv. Jurja mučenika i Srca Marijina u Kaniškoj Ivi vlč. Josip Benko. On je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu otkrio neke detalje s upravo održanog Europskog prvenstva katoličkih svećenika u malom nogometu.

Spomenimo na kraju kako je najbolji strijelac ovoga natjecanja don Josip Papak iz Bosne i Hercegovine, a domaćin sljedećega Europskog prvenstva u veljači 2025. bit će Mađarska. Hrvatska opet najavljuje pohod na zlato!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja