Budi dio naše mreže

Detalje s održanog Europskog prvenstva katoličkih svećenika u malom nogometu otkrio je župnik župe svetog Jurja mučenika i Srca Marijina Kaniška Iva vlč. Josip Benko u svojem razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

/ Ivana Markić

Nakon osvojenog zlata na Europskom prvenstvu katoličkih svećenika u malom nogometu mnogi su ostali zatečeni činjenicom da uopće postoji reprezentacija hrvatskih svećenika. Važno je istaknuti kako se Hrvatska svećenička malonogometna reprezentacija okuplja od devedesetih, a čine ju dvadesetak svećenik iz različitih krajeva Lijepe Naše. Kroz povijest su ostvarili brojne medalje.

Na Europskom prvenstvu koje je održano, u veljači 2024., u Skadru u Albaniji nastupila su trinaestorica svećenika iz gotovo svih krajeva Lijepe Naše: Šime Žilić, Marijan Žderić, Josip Benko, Rafael Villergas, Vladimir Brizić, Dino Prkut, Tomislav Lukač, Kristijan Stojko, Domagoj Matošević, Gabrijel Kamber, Sanjin Jurić, Stjepan Matezović, Alojz Ćubelić i Josip Starčević.

Stručni stožer reprezentacije činili su Krešimir Žinić (izbornik), Darko Banfić (trener), Marinko Jelečević (trener vratara), Žarko Relota (tehniko) i dr. Damir Erceg (liječnik reprezentacije).

Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika /Privatni album

Prije samog Prvenstva za Hrvatski katolički radio trener Žinić je istaknuo da svaki susret započinje svetom misom te pri tome dodao: “Mi jesmo prvo svećenici, onda smo nogometaši. Nismo nogometaši pa onda usput svećenici, tako da se i na ovim našim susretima to svećeničko ozračje i ono što mi kao svećenici predstavljamo vidi”.

Kako su se na takvim susretima razvila poznanstva, svećenici tom prilikom također razmijene svoje pastoralna iskustva te razgovaraju o prilikama u pojedinim državama.

Detalje s održanog Europskog prvenstva za Hrvatsku katoličku mrežu otkrio nam je župnik župe svetog Jurja mučenika i Srca Marijina Kaniška Iva vlč. Josip Benko.

Zaređen sam za svećenika 2017. godine. Prvi nastup za hrvatsku svećeničku nogometnu reprezentaciju bio mi je 1. svibnja 2017. godine u Sesvetama, i to još kao đakon. Tamo smo igrali jednu prijateljsku utakmicu, gdje sam u ekipi igrao sa današnjim trenerom Dinama Sergejom Jakirovićem”, prisjetio se vlč. Benko. 

Vlč. Josip Benko/ Privatni album

A na pitanje kako se našao na popisu izbornika Žinića odgovorio je: “Da bi ušao u reprezentaciju prvo moraš biti svećenik, a drugo da znaš i voliš igrati nogomet. Od 2017. postao sam redovni član hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije, i tako sam prvi puta bio na europskom prvenstvu 2018. godine u Italiji. Do sada bio sam još na europskim prvenstvima u Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i ove godine u Albaniji”.

Da bi ušao u reprezentaciju prvo moraš biti svećenik, a drugo da znaš i voliš igrati nogomet

Kao što je za sve potrebna priprema tako je potrebno da se i svećenici tijekom godine pripremaju za svoja natjecanja. “Tijekom godine imamo raznih susreta, treninga i utakmica. Igramo dosta prijateljskih, humanitarnih i revijalnih utakmica. Uoči svakog europskog prvenstva imamo intenzivniju pripremu i treninge, kako bi se bolje pripremili za nadolazeće prvenstvo. Tu uvijek treninge i utakmice uskladimo tako da nam ne remete naše svakidašnje svećeničke obaveze”, otkrio je vlč. Benko.

Uoči svakog europskog prvenstva imamo intenzivniju pripremu i treninge, kako bi se bolje pripremili za nadolazeće prvenstvo. Tu uvijek treninge i utakmice uskladimo tako da nam ne remete naše svakidašnje svećeničke obaveze.

Posvjedočio je da imaju i svoje geslo kojim se vode na treninzima: “Geslo kojim se vodimo u nogometu je ‘u zdravom tijelu zdrav duh‘”.

Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika /Privatni album

“Uz sportske susrete uvijek je i prisutan duhovni karakter.  Svako prvenstvo je samo po sebi uvijek posebno i nosi na kraju neko novo iskustvo i nova prijateljstva, ali ovo europsko prvenstvo u Albaniji za mene je najposebnije zato što eto postali smo prvaci Europe u malom nogometu i osvojili zlato na koje smo čekali dugih 18 godina” rekao je govoreći o osobnom iskustvu. 

Još nismo toga možda ni svjesni, nismo još svjesni kakav smo veliki uspjeh napravili za cijelu Hrvatsku. 

“Još nismo toga možda ni svjesni, nismo još svjesni kakav smo veliki uspjeh napravili za cijelu Hrvatsku. Hvala svima na čestitkama, uživajmo svi u ovom uspjehu i u ovom trenutku”, zaključio je. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja