Budi dio naše mreže

Preminuo Rajko Dujmić, jedan od naših najvećih skladatelja, nagrađivani glazbenik i vjernik

Hrvatski skladatelj preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći prošloga tjedna. Ostat će u sjećanju mnogih po hitovima poput "Rock me", "Ja sam za ples", "Plava košulja", te domoljubnoj pjesmi koju je napisao sa Zrinkom Tutićem "Moja domovina". Dujmić je osvojio brojne nagrade i surađivao s najcjenjenijim glazbenicima, a osim toga skladao je i pjesmu "Mir vama" u povodu Papina posjeta Sarajevu.

/ at

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić (65) preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći prošloga tjedna, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) u utorak, javlja HINA. “Nažalost, naš Rajko Dujmić izgubio je bitku. Iskrena, duboka sućut svim članovima obitelji, prijateljima, kolegama i štovateljima njegova glazbenog opusa, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih u našoj popularnoj glazbi proteklih desetljeća. Uskoro objavljujemo više informacija”, napisao je HDS na Facebook-u. Mediji navode da su vijest o smrti doznali od izvora bliskih obitelji.

Jedna kap u Božjem oceanu.

Dujmić je zadobio za život opasne ozljede kada je u srijedu kod Ravne Gore izgubio nadzore nad vozilom i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC). U riječkom KBC-u potvrdili su da je zbog teških tjelesnih ozljeda smješten u jedinicu intenzivnog liječenja i da je životno ugrožen te da se poduzimaju sveobuhvatne mjere liječenja.

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klan i Zlatni akordi. Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine.

Uz prvu nagradu za Euroviziju, osvojio je brojne festivalske nagrade, dva puta nagradu “Zlatna ptica” za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka te Diskografsku nagradu “Porin” za životno djelo (2013.) te je bio pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala. Tijekom karijere surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem 2012. pokrenuo projekt “Muzika zabavna” s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Rock me, Mangup, Ja sam za ples, Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača, a zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je i popularnu domoljubnu pjesmu Moja domovina.

Rajko Dujmić skladao je i pjesmu Mir vama kada ga je Bosanska televizija BHRT pozvala da napiše glazbu za Svečanu pjesmu za Papu u povodu dolaska pape Franje u Sarajevo. Naziv pjesme vrlo je znakovit s obzirom na činjenicu kako je tada, 28. svibnja 2015., predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi predstavio pohod Pape Sarajevu: “Poruka mira, suživota, pomirenja i obnove za zajedničku budućnost Bosne i Hercegovine.”

Tada je Dujmić, za 24 sata, naveo: “Kap nije svjesna da je ocean, ali ocean je svjestan svake kapi. Takav je moj odnos spram vjere. Znam da sam kap u Božjem oceanu i nemam briga. Jer ocean brine o svakoj svojoj kapi, pa kad je i razbije o stijenu, pretvori je u novih devet kapljica.”

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja