Budi dio naše mreže

Hrvatska biskupska konferencija ustanovila je Informativnu katoličku agenciju 22. travnja 1993. godine kako bi svojim djelovanjem pridonijela unutarcrkvenoj komunikaciji te komunikaciji Crkve s društvom u cjelini. Osnivanje IKA-e povijesni je događaj jer je početkom njezina djelovanja obogaćen tadašnji relativno oskudan informativni crkveni medijski prostor.

/ im/IKA

Svečana proslava 30. obljetnice IKA-e održana je u dvorani Vijenac u Zagrebu u utorak, 18. travnja. Na proslavi je premijerno prikazan i dokumentarni film “Prvih 25 godina HKR-a” autora Diane Tikvić i Mihaela Varenice te je tako obilježena i 25. obljetnica početka emitiranja programa Hrvatskoga katoličkog radija (HKR).

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak zahvalio je svima koji su svojom prisutnošću uveličali ovaj događaj te na taj način dali priznanje medijima Hrvatske katoličke mreže, njenim djelatnicima i svima koji se uključuju na mnogovrsne načine u njezino djelovanje.

“Osobito zahvaljujem biskupima Hrvatske biskupske konferencije koji su osnovali Informativnu katoličku agenciju i Hrvatski katolički radio, prepoznavši važnost komunikacije posredstvom medija kao važnu sastavnicu navjestiteljskog poslanja Crkve. Oni su kao krovovi o kojima govori Isus evanđelju: ‘Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima.’ (Mt 10,27). Hvala Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na materijalnoj i financijskoj podršci svih ovih godina, te na povjerenju u vršenju poslanja koje smo prihvatili. Hvala svim djelatnicima i suradnicima koji svojim predanim radom i zalaganjem ugrađuju svoj radni vijek u djelovanje ovih katoličkih medija slušajući poziv srca i spremno stavljajući na raspolaganje svoje znanje i talente. Hvala i Prijateljima HKR-a koji nas svaki mjesec podupiru donacijama”, istaknuo je v. d. ravnatelja vlč. Novak.

Naglasio je kako osim prenošenja odgovora i mišljenja drugih, želimo otvarati prostor traženju istine, polazeći od evanđelja, nauka Crkve, dobra i ljepote.

“Na tom putu su naši mediji 2018. godine doživjeli i jednu transformaciju, priključenjem pod zajedničku platformu Hrvatske katoličke mreže pod kojom je uz IKA-u i HKR pokrenut i portal. Iako nije veliki jubilej, želim spomenuti da i naš portal Hrvatska katolička mreža ove godine obilježava petu obljetnicu od početka svojeg djelovanja.”

Potrebni su nam da bismo i dalje biti vjerodostojan svjetionik na moru, po bonaci i buri, a Blaženu Djevicu Mariju molimo za nebeski zagovor.

Među ostalim, vlč.  Novak je istaknuo kako su mediji Crkvi važno sredstvo komunikacije jer osim što su most između Crkve i ljudi, oni su evangelizacijsko i katehizacijsko sredstvo.

“Tijekom proteklih 25, odnosno 30 godina bilo je također i izazovnih i teških trenutaka, stoga želimo završiti ovu večer molbom dragom Bogu za mudrost, razum i snagu. Potrebni su nam da bismo i dalje biti vjerodostojan svjetionik na moru, po bonaci i buri, a Blaženu Djevicu Mariju molimo za nebeski zagovor”, poručio je v. d. ravnatelja vlč. Novak.

Pogled unatrag

Prvi glavni urednik IKA-e don Živko Kustić agenciju je stvarao uz podršku mons. Vladimira Stankovića koji je u inozemstvu pronašao donatore te se pobrinuo da IKA dobije prve prostore na Kaptolu 4. Prvi ravnatelj bio je katolički laik Ivica Domaćinović, a u redakciji su bili zaposleni: Suzana Vrhovski, Đurđa Vranešić, Renata Crnjaković, Darko Lukić te Sanja Demšić, koja je nedavno umirovljena.

Od sredine 1996. IKA-i se pridružuje Danijel Labaš koji je bio i prvi urednik Informativnog programa HKR-a kada su se isprintane vijesti s IKA-e doslovno prevozile automobilom s Kaptola na Šalatu gdje je s emitiranjem počeo Hrvatski katolički radio. Važan doprinos razvoju IKA-e u njezinim počecima dali su još i Anto Mikić, Michaela Julijana Bokor, Marina Ferić i Domagoj Livljanić.

U vrijeme utemeljenja IKA-e u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bio je rat, hrvatski je narod krvario, a također, i Crkva s njime. U tim teškim vremenima IKA je trebala organizirati mrežu suradnika i dopisništava te uspostaviti brojne suradnje. Cijelo vrijeme ostala je vjerna crkvenom poslanju i svim zakonitostima  samozatajnoga agencijskoga novinarstva.

Prikupljanje, obrađivanje i prevođenje: vijesti, dokumenata i najava te odricanje od komentara ili interpretacije, svakodnevni je novinarski napor kako bi se dala jasna slika jednog vremena i crkvenoga djelovanja u njemu. Iako je u prvom planu vijest, u pozadini je novinar.

IKA danas, uz ravnatelja Krunoslava Novaka i glavnog urednika Sinišu Kovačića, ima četvero stalno zaposlenih djelatnika: Karmelu Jelić, Paulu Stier, Slavka Antunovića i Filipa Vrbanića te šestero stalnih vanjskih suradnika: Antonelu Banović, Hanu Kilijan, Branka Jurića, Josipa Konjarika, Ivu Lovrića te don Antona Šuljića koji je u njezinim počecima bio glavni urednik i ravnatelj IKA-e. Od početka s agencijom, kao prevoditeljica za engleski jezik, redovito surađuje Margaret Casman-Vuko.

Agencija je posebno ponosna na mrežu od 40-ak suradnika iz Tiskovnih ureda gotovo svih biskupija u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini gdje vrlo aktivno surađuje s Katoličkom tiskovnom agencijom i brojnim drugim dopisnicima. Valja istaknuti i dobru suradnju s katoličkim medijima u Srbiji.

Kroz proteklo djelovanje, IKA nije bila samo izvor informacija, već također i svojevrsna smjernica kako kršćanin treba prosuđivati zbivanja u Crkvi i svijetu te kako vjernik može biti koristan član društva. Od brojnih događaja o kojima je agencija kvalitetno i profesionalno izvještavala valja istaknuti praćenje pohoda Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj te posjet pape Franje Bosni i Hercegovini. Za trećeg pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj, IKA je administrirala službenu stranicu papa.hr.

Virtualni prostor nije samo izvor vijesti iz života Crkve, već i  multimedijsko sredstvo evangelizacije te suvremeni kanal crkvene komunikacije prema sve prisutnijim personaliziranim medijima.

Kao neumorni promicatelj evanđeoskih vrijednosti u Crkvi i društvu, IKA je stekla povjerenje javnosti, sve je češće citirana, i već je 30 godina glasnik istinitih vijesti te promicatelj dijaloga, moralnih vrednota i socijalnog nauka Crkve. Virtualni prostor nije samo izvor vijesti iz života Crkve, već i  multimedijsko sredstvo evangelizacije te suvremeni kanal crkvene komunikacije prema sve prisutnijim personaliziranim medijima.

Tako je odlukom hrvatskih biskupa, redakcija IKA-e, 2018. godine integrirana u Hrvatsku katoličku mrežu te danas djeluje u zgradi Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru. Redizajnom,  mrežna stranica dobila je multimedijski karakter čime je značajno povećan broj korisnika i čitatelja svih IKA-inih vijesti i sadržaja. Prema podacima Google Analyticsa stranicu IKA-e godišnje posjeti više od 250 tisuća korisnika koji pročitaju više od 4 milijuna 150 tisuća različitih objava.

Kroz 30 godina postojanja IKA je razvila vrlo čitan servis dnevnih najava crkvenih zbivanja, od međunarodne do župne razine, koji je od značajne važnosti mnogim medijima. Redovito na hrvatski jezik prevodi Papine nagovore uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja nedjeljom te nagovore Svetog Oca na općim audijencijama srijedom kao i brojne druge dokumente crkvenoga učiteljstva. Godišnje IKA ukupno ima više od 9 tisuća objava.

Prikupljene informacije dostupne su za besplatno preuzimanje drugim medijima, općoj i stručnoj javnosti odnosno crkvenim, kulturnim i društvenim ustanovama, kao i zainteresiranim pojedincima – kolumnistima, znanstvenicima i profesorima. Uz to što njezini novinari samostalno prate događaje i pišu vijesti iz života Crkve u Hrvatskoj i Vatikanu, IKA razmjenjuje ili preuzima vijesti od drugih vodećih katoličkih novinskih agencija i mrežnih stranica kao što su Vatican news, SIR, Kathpress, KNA i dr.

Posljednje tri godine intenzivirana je suradnja s Hrvatskom redakcijom Radio Vatikana pa su djelatnici IKA-e u suradnji s novinarima HKR-a po potrebni podrška Hrvatskom programu Radio Vatikana.

Za svog zaštitnika Informativna katolička agencija odabrala je sv. Luku Evanđelista.

Film pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja