Budi dio naše mreže

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. u organizaciji Agencije za elektroničke medije bit će predstavljen u ponedjeljak, 14. studenog 2022. Prema riječima članice Vijeća za elektroničke medije i voditeljice ovog projekta Anite Malenice, riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213,00 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, čime ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosi 1.983.213,00 kuna.

/ mp

Predstavljanje Zbornika za 2021. godinu će biti održano u dvorani Panorama hotela Westin u Zagrebu u 11 sati, a zbornik će u panel diskusiji predstaviti Anita Malenica, prof. dr. Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova. Skup će moderirati novinar i poduzetnik Darko Buković.

Anita Malenica je govoreći za Hrvatski katolički radio naglasila kako ovaj projekt nije socijalne naravi već potiče novinarsku izvrsnost, odnosno daje priliku novinarima da se vrate izvornom novinarstvu kada su se teme dubinski istraživale i odrađivale, a danas toga zbog sve veće brzine protoka informacija to vrijeme za novinarske radove je skraćeno.

“Ono što je zanimljivo u ovom projektu je da u njemu sudjeluju hrvatski novinari koji pišu o temama od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaju žena u društvu. Jedna od tema interesa novinara su manjine, djeca i mladi u obrazovanju kao i teme iz sporta, gospodarstva, industrije i zabave. Pisalo se i o posljedicama pandemije koronavirusa te o obnovi nakon elementarnih nepogoda u Hrvatskoj kao i o međunarodnim odnosima.”

Kako je naglasila Malenica, i Ministarstvo pravosuđe prepoznao je ovaj projekt i stavilo ga u Strategiju za suzbijanje korupcije.

“Nama je drago da na ovaj način doprinosimo osvjetljavanju društvene stvarnosti te otvaramo neka pitanja. Najviše mi je drago od svega što su u ovom projektu stariji i iskusniji novinari koji danas rade na portalima, a prije su radili u tiskanim medijima.”

Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić.

Malenica je podsjetila kako je na na javni poziv koje je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021. bilo prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, od čega je 201 prijava bila pravovaljana. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt s ukupno 544 objavljena članka.

Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. i to uz značajno povećan iznos bespovratnih sredstava od milijun i petsto tisuća kuna, a predviđena su sredstva za nastavak projekta u 2023. godini.

U projektu Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. godini sudjelovali su novinarka Hrvatske katoličke mreže Marija Pandžić te HKM-ovi vanjski suradnici Ivan Tašev i Ivan Matić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja