Budi dio naše mreže

Vijeće za elektroničke medije objavilo je u petak Odluku o dodjeli novčanih sredstava po Javnom pozivu za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama u cilju poticanja novinarske izvrsnosti. Na javni poziv pristigla je 201 prijava, a Povjerenstvo je odlučilo da će dodijeliti novčana sredstva projektima 90 novinara.

/ HKM

Agencija za elektroničke medije drugu godinu zaredom provodi projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava u visini od gotovo milijun kuna novinarima za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz različitih područja poput područja kulture, obrazovanja, života u doba pandemije COVIDA-19 i njegovih posljedica te ekumenizma i religije.

Prema riječima predsjednice povjerenstva za ocjenjivanje pristiglih prijava i članice Vijeća za elektroničke medije Anite Malenice, ove godine pristigla je 201 prijava što je gotovo duplo više od pristiglih prijava prošle godine, kad ih je došlo 125.

“Svrha projekta je kao i lani – poticanje izvrsnosti u novinarstvu, ali zapravo da se otvore teme koje su važne u Hrvatskoj. Poticaj je novinarima da pišu o temama o kojima bi inače pisali, ali nemaju priliku ni objaviti, a često puta niti njihove redakcije nemaju novčanih sredstava kako bi im to omogućili”, naglasila je Malenica.

Među izabranim projektima AEM-a za dodjelu sredstava nalaze se i projekti novinara i suradnika Hrvatske katoličke mreže. Kako je rekao glavni urednik HKM-a Siniša Kovačić, danas kada je deficit kvalitetnog novinarstva jako smo sretni što su sva tri projekta novinara i suradnika Hrvatske katoličke mreže podržana od strane Agencije za elektroničke medije te je čestitao našoj djelatnici Mariji Pandžić te suradnicima Ivanu Taševu iz Glasa Koncila i Ivanu Matiću suradniku IKA-e na odobrenim potporama. Kovačić je nadodao kako nas veseli što je među odabranim projektima koje će financirati AEM i projekt našeg suradnika Borne Marinića te Anite Treščec iz Tiskovnog ureda Varaždinske biskupije.

“Ovi novinari odabrali su izvrsne teme, što je potvrdila i komisija AEM-a te vjerujem da će ih obraditi na stručan i argumentiran način te tako još jednom potvrditi kako novinarska profesija nema alternative. Rehabilitacija kvalitetnog i odgovornog novinarstva, nasuprot interpretativnog, vođenog ekonomijom pažnje i manipulacijama je nužna, stoga mi s Hrvatske katoličke mreže priželjkujemo još više ovakvih natječaja i prilika u kojima će i katolički novinari potvrditi da su vrsni profesionalci”, istaknuo je Kovačić.

Popis odabranih projekata Agencije za elektroničke medije za dodjelu sredstava pogledajte OVDJE.

HKM-ova novinarka Marija Pandžić / Foto: Ante Peran

Ivan Tašev, novinar Glasa Koncila /Foto: Josip Ninković

Ivan Matić, suradnik IKA-e

Borna Marinić, vanjski suradnik /Foto: Josip Ninković

Anita Treščec iz Tiskovnog ureda Varaždinske biskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja