Budi dio naše mreže

Urednici i djelatnici Glasa Koncila i Malog Koncila, povodom 60. obljetnice djelovanja, hodočastili su 5. listopada sv. Tereziji od Djeteta Isusa i Svetog Lica u Stepinčev Karmel u Brezovicu.

/ HKM

Zavjetno euharistijsko slavlje u prigodi 60. obljetnice djelovanja Glasa Koncila i Malog Koncila predvodio je preč. mr. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku misnog slavlja, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, pozdravio je sve prisutne, a posebno predvoditelja slavlja preč. mr. Hačka mislima sv. Male Terezije, s osobitim naglaskom na njezinu ljubav koju je živjela kao karmelićanka, zaručnica i majka duša.

U poticajnoj homiliji, predvoditelj slavlja objedinio je sv. Malu Tereziju, bl. Alojzija Stepinca i Glas Koncila u jedinstvenu cjelinu. Naime, povezuje ih molitva i naviještanje Božjeg kraljevstva.

“Molitva i navještaj Božjeg kraljevstva, stvarnosti su koje je vjernik pozvan živjeti svakoga dana. Čak štoviše, dio su našeg vjerničkog identiteta, onoga tko smo i na što nas je i sam Gospodin pozvao. Tako, iako su ih Mala Terezija i bl. Alojzije Stepinac živjeli na potpuno različite načine: Terezija u svojoj redovničkoj ćeliji, a bl. Alojzije s nadbiskupskog prijestolja koje će izrasti u križ (usp. J. Vraneković, Dnevnik, 415.), u temelju oba života nalazile su se molitva i navještaj blizine Božjega kraljevstva”,  rekao je.

Potom se zapitao: “Kako su to oni uspjeli živjeti i kako mogu doći do takve svetosti?”, dajući i odgovor, koji jest: molitva. Isto tako, istaknuo je kako je kod sv. Male Terezije molitva zanos srca, jednostavan pogled upravljen k nebu, poklik zahvalnosti i ljubavi u krilu kušnje kao i u krilu radosti, a za bl. Alojzija Stepinca molitva je milost Božja.

Ta molitva, navještaj Božjeg kraljevstva i radost nalaze se u svim izdanjima Glasa Koncila i to ih povezuje u jedno, naglasio je. Citirajući blagopokojnog kardinala Franju Kuharića ustvrdio je da je Glas Koncila: „vršio i izvršio veliko poslanje u službi Evanđelja, u vjernosti Crkvi, u promicanju Papinih poruka, u obrani dostojanstva i prava ljudske osobe, u obrani obiteljskih vrijednosti, u stalnom podržavanju nade za Crkvu i hrvatski narod“.

Homiliju je završio mislima spomenutog kardinala Kuharića: “Urednicima i suradnicima Glasa Koncila molim darove Duha Svetoga da u ovom vremenu nalaze uvijek pravu riječ i odabiru uvijek takav sadržaj koji će doprinositi duhovnom rastu Božjega naroda u lijepoj našoj Domovini! Nastavljajući svoj put uvijek u koordinatama istine i ljubavi neka Glas Koncila bude svjetlo i blagoslov za sve čitaoce!”, te zaželio da ih prati zagovor sv. Male Terezije i bl. Alojzija Stepinca.

Pri kraju misnoga slavlja, preč. Hačko pozvao je prisutne da budu ljubav u srcu Crkve poput crvenih makova na Gospodnjoj njivi. Zatim je blagoslovio ruže, znak Terezijinih milosti koje je obećala sipati s neba te ih podijelio djelatnicima Glasa Koncila i Malog Koncila.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja