Budi dio naše mreže

60. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca Hrvatski katolički radio obilježit će prigodnim programom u ponedjeljak, na spomendan hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca. U vijestima pratite najvažnija događanja i poruke uz blagdan, a tijekom dana ćemo se javiti i iz Krašića, kardinalova rodnog mjesta.

/ mp

07:15 Sjetit ćemo se kako je kardinal Franjo Kuharić u zagrebačkoj katedrali utemeljio tradiciju proslave 10. veljače kao dana sjećanja na sadašnjeg blaženika. Govorio je: “Bio sam toliko uvjeren da branim pravednu stvar, da branim nevinog čovjeka, te da braneći kardinala Stepinca branim i Crkvu i sva ljudska prava, i prava svih progonjenih i nepravedno osuđenih. Nimalo nisam sumnjao u sadržaj.”

08:10 “Argumenti”: “Stepinac – 60 godina poslije”. Govorimo kako je nastajala negativna slika o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, tko je upravljao planom da ga se proglasi neprijateljem i prije suđenja? Zašto ga se više promatra kao političkog čovjeka, a manje kao svećenika i biskupa? Koliko nam je poznato kakvo je bilo Stepinčevo rodoljublje? Je li njegova svetost i dalje u “čekaonici politike”? Naši su gosti: dr. Marica Čunčić, profesorica hrvatskog jezika, dr. sc. Tomislav Jonjić, pravnik, povjesničar i publicist i dr. sc. Tomislav Anić, povjesničar s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Urednica emisije je Tanja Maleš.

09:30 Uživo javljanje iz Krašića, rodnog mjesta našeg blaženika Stepinca gdje je proveo u kućnom pritvoru svojih zadnjih 10 godina života.

11:15 Svjedočanstvo o nadbiskupu Stepincu s našom novinarkom Svjetlanom Đuran podijelio je isusovac p. Petar Galauner. On je svoj život posvetio radu s mladima kao profesor, duhovnik, rektor Dječačkog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije u Zagrebu i isusovačke gimnazije u Osijeku. Često je susretao Alojzija Stepinca.

13:15 Emisija “Na valovima dobrote” govori o osmoškolcima iz Slavonskog Broda koji prodajom svojih ručnih radova prikupljaju sredstva za školovanje troje svojih vršnjaka u afričkoj državi Benin. Ove vrijedne male ručice rade zajedno u župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu.

14:15 Drugo javljanje uživo iz Krašića, rodnog mjesta kardinala Stepinca.

14:30 Kako je za Boga živio Alojzije Stepinac i što je narodu govorio u propovijedima tijekom zatočeništva u Krašiću? Otkriva nam postulator kauze mons. Juraj Batelja.

17:30 Propovijed biskupa mostarsko-duvanjskog i upravitelja trebinjsko-mrkanjskog Ratka Perića koji je predvodio središnje svečano misno slavlje u Krašiću.

18:00 Dr. Esther Gitman, povjesničarka židovskog podrijetla stručnjakinja je za holokaust na području Jugoslavije s posebnim fokusom na NDH. Iz osobnog iskustva svjedoči o spašavanju vlastite obitelji, ali i daje argumente u prilog tezi da je Alojzije Stepinac stup ljudskih prava.

18:30 Kardinalovo srce – tema je koja povezuje književnike prof. Nevenku Nekić i dr. Dragu Štambuka. Saznajte što se sve događalo sa Stepinčevim srcem i kako su komunisti prvi povjerovali u Stepinčevu svetost.

19:00 Preuzimamo prijenos mise iz zagrebačke katedrale u realizaciji 1. programa Hrvatskoga radija. Predvoditelj mise je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

21:00 “Povjestica”, emisija Snježane Kirinić Grubić koja isprepliće dramu, literarni i povijesni prikaz života bl. Alojzija Stepinca: od rođenja do beatifikacije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja