Budi dio naše mreže

Karizma sv. Antuna Padovanskog inspirirala je brojne projekte u Hrvatskoj koji nose njegovo ime. A "Svetac svega svijeta" na poseban se način štuje i njegov dan obilježava u brojnim hrvatskim gradovima.

/ at

Sveti Antun, odnosno Fernando de Bulloes y Taveira de Azevedo rođen je u Lisabonu u Portugalu. Nakon završetka katedralne škole u 15. godini pristupio je kanonicima svetog Augustina, a u Coimbru se posvetio studiju Svetog pisma. Tamo se zbio događaj koji je označio prekretnicu u njegovu životu.

1220. godine izložene su relikvije prvih pet franjevačkih misionara koji su otišli u Maroko i ondje podnijeli mučeništvo. Njihov život duboko je dirnuo mladog Fernanda i u njemu je zasjala želja da pođe putom kršćanske savršenosti. Zatražio je da istupi iz augustinskih kanonika i postane manji brat, misionar i mučenik. Uzevši ime Antun zaputio se u Maroko, ali zbog vjetra koji je bacio brodicu na talijansku obalu Antun se našao u Messini na Siciliji.

Sv. Ante, Split / Foto: Miranda Čikotić/PIXSEL

1221. godine zaputio se na duhovski kapitul u Asiz gdje je susreo svetog Franju Asiškoga te je nakon kapitula pošao u samostan kraj Forlija na sjeveru Italije. Započeo je apostolsko djelovanje u Italiji i Francuskoj, a sveti Franjo ga je imenovao učiteljem mladih franjevaca te je tako postao prvi profesor teologije u Redu. Predavao je teologiju u Bologni, Montpellieru, Toulousi i Padovi poučavajući temelje franjevačke teologije koju su njegovali veliki mislioci, a koja je imala svoj vrhunac sa svetim Bonaventurom i blaženim Duns Scotom.

Po završetku službe provincijala povukao se u blizinu Padove, gdje je već boravio u nekoliko navrata. Umro je 13. lipnja 1231. pjevajući himan s Jutarnje. Sveti Franjo ga je nazivao svojim biskupom, a danas središnje franjevačko sveučilište u Rimu nosi njegovo ime Antonianum. Papa Pio XII. proglasio ga je crkvenim, odnosno Evanđeoskim naučiteljem, a papa Grgur IX. svetim na Duhove 30. svibnja 1232. godine.

Sv. Ante, Split / Foto: Miranda Čikotić/PIXSEL

Mnogi projekti u Hrvatskoj posvećeni su sv. Antunu

Glasnik Veritas, katolički mjesečnik punog naziva Glasnik sv. Antuna Padovanskoga pokrenut je 1962. godine s ciljem promicanja evanđeoske istine i istine uopće, a vodstvo glasnika organizira i hodočašće Putovima svetog Antuna u Padovu, Arcellu i Camposampiero.

Kruh sv. Ante je humanitarno-karitativna organizacija franjevačke provincije Bosne Srebrene koja ima registrirane podružnice u Hrvatskoj, Austriji, Australiji i Švicarskoj.

“Kruh sv. Antuna”

Dom sv. Antuna Padovanskog je dom na Svetom Duhu koji pruža besplatni smještaj studentima lošeg financijskog stanja i svakodnevno, osim nedjeljom, dijele besplatni ručak svim siromašnim osobama u pučkoj kuhinji koja je blagoslovljena i otvorena 29. travnja 1995.

Samostansko pivo S.anto proizvode franjevci konventualci sa Svetog Duha u čast svetom Antunu. Sav prihod od prodaje usmjeren je u pučku kuhinju i dom sv. Antuna Padovanskog.

Pivo S.anto

Svetac svega svijeta naziv je mjuzikla o sv. Antunu u izvedbi ansambla Kolbe. Mjuzikl je postigao izvanredan uspjeh gostujući u Svetom Ivanu Zelini, Humcu, Mostaru, Vukovaru, Vinkovcima i Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja