Budi dio naše mreže

Zemljište na kojem je planirana gradnja crkve u Španskom predstavljeno je 2020. godine, u studenom 2023. godine započeli su radovi, a sada se župnik Marko Čolak raduje sa svojim župljanima jer je napokon postavljen i križ na novoizgrađenom bogoslužnom prostoru bl. Ivan Merz.

/ mk

Mladi župni upravitelj vlč. Marko Čolak, koji je mladu misu proslavio 2016. godine, predstavio je 2020. godine zemljište (2178 m2) na kojem se planira gradnja crkve. Na livadi, uz raskrižje Zagrebačke ceste i Zagrebačke avenije, postavljen je montažni kontejner koji je imao funkciju malene kapelice za misna slavlja nedjeljom.

Župa je dosad koristila improvizirani prostor kapelice u prizemlju stambene zgrade u Ulici Vlade Gotovca br. 9 za održavanje misa preko tjedna, te OŠ Špansko-Oranice za veća okupljanja sve dok to zbog pandemije koronavirusa nije bilo onemogućeno..

Zemljište namijenjeno budućoj župnoj crkvi među župljanima i okolnim stanovnicima bilo je poznato kao “zelena katedrala” budući da je livada nedjeljnim misama i slavljima o velikim blagdanima redovito bila ispunjena.

“Župljani su radosni što će nakon tri i pol godine slavljenja mise pod vedrim nebom, napokon imati krov nad glavom”, istaknuo je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu župnik, vlč. Marko Čolak, prilikom početka radova u studenom 2023. godine.

Župljani su radosni sa svojim župnikom što su sada mogli posvjedočiti i postavljanju križa na novoizgrađenom bogoslužnom prostoru bl. Ivan Merz. “Osmijeh na licu sve govori… Križ je postavljen. Bogu hvala radovi napreduju. Hvala svima koji nas pratite molitvom”, napisali su na Facebook stranici Župe bl. Ivana Merza.

Foto: Facebook Župa bl. Ivana Merza, Špansko

Foto: Župa bl. Ivana Merza, Špansko

Podsjetimo, odluka o izgradnji montažne crkve donesena je u dogovoru sa Zagrebačkom nadbiskupijom jer trenutno, zbog zahtjeva GUPa, ne postoji mogućnost gradnje “prave” crkve. GUP zahtjeva izgradnju 50 parkirališnih mjesta za potrebe naselja, parkirna mjesta za crkvu i atomsko sklonište. Zahtjev je da sve mora biti pod zemljom što znači da bi ispod crkve trebale biti dvije etaže.

Montažna crkva se radi od čelične konstrukcije i panela te se može vrlo brzo napraviti. “To je privremeno rješenje dok se ne krene u realizaciju projekta izgradnje crkve sa pastoralnim centrom”, rekao je vlč. Marko u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu koji možete pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja