Budi dio naše mreže

Sestre Služavke Malog Isusa i Društvo Prijatelja Malog Isusa ovog adventa u gradu Samoboru izlažu svoje ručne radove čijom prodajom prikupljaju novčana sredstva za gradnju doma za starije i nemoćne na Josipovcu u Zagrebu.

/ mk

Kako stoji na njihovoj web stranici, Družbu sestara Služavki Maloga Isusa utemeljio je vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler 24. listopada 1890. u Sarajevu,

Želeći riješiti tešku situaciju velikog broja siromaha, sarajevski nadbiskup Josip Stadler je u kolovozu 1890. kupio kuću u ulici Mjedenici da bi tu ubuduće zbrinjavao siromašne osobe i djecu.

Brigu za siromašne nadbiskup Stadler je povjerio skupini od 6 djevojaka, koje su postale prve članice Družbe SMI nakon što su 1893. godine položile prve redovničke zavjete. Sam Nadbiskup napisao je prva pravila naslovivši ih Pravila za Služavke siromaha ili Malog Isusa.

Svrha Družbe sestara Služavki Malog Isusa je „sudjelovati u životu Crkve brinući se za nejaku Isusovu braću: bolesne, siromašne, napuštenu djecu i stare osobe.“

Družba danas ima 345 zavjetovanih sestra, 4 novakinje i 8 pripravnica. Sestre djeluju u 63 samostana i zajednice koje se nalaze u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i izvan granica domovine sve do dalekog Haitija.

Svoje poslanje žive i svjedoče u 15 domova za starije i nemoćne, u 8 dječjih vrtića, u 3 kuće za djecu s posebnim potrebama i jednoj kući za djecu bez roditeljske skrbi.

Služavke Malog Isusa slijede primjer Isusova milosrđa koje pokazuje ljubav Očevu u praštanju i u brizi za žalosne, siromašne i napuštene. Darom služenja, kojeg su primile od Duha Svetoga, po Isusovu primjeru i danas služe njegovoj najmanjoj braći i u njima služe samog Maloga Isusa, a poznate su i po zanimljivom sadržaju na svom Instagram profilu.

Uz sestre Služavke Maloga Isusa (SMI) u Crkvi djeluje i Društvo Prijatelja Malog Isusa (PMI) koji u duhu njihova služenja njeguju apostolat prema najmanjoj Isusovoj braći (sirotinji, starijima i nemoćnima…). Ovog adventa u gradu Samoboru, u Kleščićevoj ulici, izložili su svoje ručne radove čijom prodajom prikupljaju novčana sredstva za gradnju doma za starije i nemoćne na Josipovcu u Zagrebu (uz samostan Betlehem, Kraljevac 89).

Foto: Sestre Služavke Maloga Isusa

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja