Budi dio naše mreže

Svi koji su povezani „mrežom svih mreža“ mogu odsada razgledati unutrašnjost „majke svih crkava“ Zagrebačke nadbiskupije i doživjeti je u dosad nedoživljenom iskustvu i ljepoti te se osjetiti pozvanima da iz udobnosti svoje radne ili dnevne sobe sada još više dođu uživo vidjeti zagrebačku ljepoticu.

/ dt/IKA

Ovih je dana unutrašnjost Zagrebačke katedrale snimljena visokosofisticiranom trodimenzionalnom kamerom te je za korisnike novih tehnologija – interneta i ostalih društvenih mreža – priređena 3D virtualna šetnja, javlja Zagrebačka nadbiskupija.

Svoje znanje i entuzijazam Zagrebačkoj nadbiskupiji besplatno je ponudio mladi poduzetnik Goran Vidaković, vlasnik tvrtke „Tornado 360“ iz Umaga. Uz dopuštenje Konzistorijalnog vijeća te u suradnji s mons. Nedjeljkom Pintarićem, direktorom Riznice Zagrebačke katedrale i Muzeja bl. Alojzija Stepinca, snimio je, obradio i pustio za korištenje virtualnu šetnju Zagrebačkom katedralom i Muzejom bl. Alojzija Stepinca.

Mozak svih ideja i događanja u virtualnom svijetu „Tornado 360“ je poduzetni Vidaković, koji svoju tvrtku predstavlja kao novi i mladi “start up” čija je ideja vjerodostojna vizualizacija prostora i impresioniranje klijenata kroz što više skeniranih prostora i 3D virtualnih šetnji. Na pitanje što sve gledatelju omogućuje virtualna šetnja izvedena tehnologijom koju koristi u svom radu, Vidaković odgovara da koristi visokosofisticiranu kameru američke tvrtke „matterport“ te da virtualne ture izrađene „matterport“ tehnologijom daju vjerodostojnu vizualizaciju stvarnog prostora, omogućuju gledatelju doživljaj kao da je stvarno tamo, iako se gledatelj nalazi iza svog računala, mobitela ili tableta. “Virtualne šetnje nadmašuju standardne fotografije, pružaju korisniku pogled na prostor od 360 stupnjeva iz svih kutova za istinsko interaktivno i imerzivno iskustvo”, ističe Vidaković.

Tijekom 3D virtualne šetnje Muzejom bl. Alojzija Stepinca / Foto: Zagrebačka nadbiskupija 3D virtualna šetnja

“U svijetu se takva tehnologija koristi već duže vrijeme i snimanje crkvenih prostora kao i prostora općenito takvom tehnikom nije nekakva novost. Kod nas se primjena te tehnologije razvija puno sporije. Ali mislim da će ljudi polako početi shvaćati prednosti takve tehnologije i svih njezinih mogućnosti i upotrebe”, primjećuje Novaković, izrazivši zadovoljstvo što je Zagrebačka nadbiskupija prepoznala mogućnosti novih tehnologija te da je snimljena i izrađena virtualna šetnja Katedralom i muzejom Stepinac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja