Budi dio naše mreže

Križ i jabuka s vrha zvonika crkve Svete Trojice uklonjeni su u utorak, 2. ožujka, kao posljedica potresa koji su prošle godine pogodili i karlovačko područje.

/ im

Nakon skidanja križa i jabuke sa zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu 2. ožujka 2021. pronađena je bakrena čahura u kojoj se nalazio svitak zapečaćen u staklenoj čahuri. Budući da se radilo o posebno vrijednom pronalasku, iz tih je razloga kompletna čahura dostavljena u Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu gdje je staklena čahura otpečaćena, a svitak izvađen, prenosi portal Franjevci Karlovac.

Poradi suhoće i tvrdoće, svitak je na određeno vrijeme stavljen u posebnu komoru kako bi se potom mogao razmotati, da bi se moglo otkriti što se u njemu nalazi. Na neki način, svi su bili iznenađeni otkrićem jer čahura nije sadržavala samo jedan svitak, odnosno ispravu, već ukupno šest dokumenata, točnije: četiri isprave, jedan zapis i jednu bilješku, pisanih na hrvatskom i njemačkom jeziku u razdoblju od 1853 – 1938. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja