Budi dio naše mreže

Torcida u Vukovarskoj ulici u Splitu posvetila mural ubijenoj djeci u Vukovaru.

/ im

U Vukovarskoj ulici u Splitu, na zidu koji je oslikan u čast Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara, dodan je popis stradale djece. Inspiracija za novi mural bila je nedavno objavljena knjiga autorice Ani Galović, pod naslovom “Mama, ne vidim nebo”, koja je posvećena 34 djece ubijene za vrijeme srpske agresije. Torcida je odlučila izradom murala odati počast ubijenoj djeci u Vukovaru.

16.11.2020., Split – Torcida naslikala mural u cast djece stradale u Vukovaru.
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Čin izrade murala je ganuo Ani Galović, istraživačicu istine o ubijenoj i nestaloj djeci u Vukovaru, koja je na Facbooku poručila sljedeće:

Nakon dvije godine pisanja i istraživanja sudbina poginule, ubijene i nestale vukovarske djece prvi puta sam zaplakala, od sreće. Ne biste vjerovali koliko je teško pomaknuti kamen zaborava koji stoji 29 punih godina – ne pisanja, ne spominjanja. Zahvaljujući vukovarskom branitelju, prijatelju Damiru Markušu koji me povezao s ovim čarobnjacima iz Splita, jedan korak smo manje na tom putu. Sve zbog ovih velikih umjetnika, kojima je samo talent veći od ljubavi prema svom gradu i klubu, Torcida je prema sadržaju knjige ‘Mama, ne vidim nebo’ oslikala mural posvećen vukovarskoj djeci ispisavši imena stradale djece u bitci za Vukovar i vremenu okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine. Među njima posebno mjesto ima navijač Torcide Franjo Matijević iz rodnih Kukujevaca u Vojvodini, šesnaestogodišnji dječak koji nije propuštao utakmice Hajduka. Njegov stariji brat Nikola poginuo je na položaju u Borovu naselju krajem kolovoza 1991., dok su Franjo, majka i otac oteti iz obiteljskog doma u Kukujevcima te mučki ubijeni pored mjesnog groblja u Mohovu nedaleko Vukovara. Za ubojstvo šesnaestogodišnjeg Franje, majke i oca nikad nitko nije odgovarao. Ovo je samo jedan djelić u kojem ne damo zaboravu za žrtve dječjih života. Torcida ne zaboravlja, ne zaboravljamo ni mi. Obitelj Matijević u srcu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja