Budi dio naše mreže

Prije točno tjedan dana tri potresa pogodila su Zagreb, u rano nedjeljno jutro. Još u strahu od mogućeg širenja koronavirusa, Zagrepčane je snašla nova nevolja. Takvog potresa u Zagrebu nije bilo 140 godina.

/ mp

Mnoge zgrade u centru Zagreba su oštećene, kao i crkve. Posebice su stradali samostan i crkva Sv. Franje na Kaptolu 9. Potres je na samostanu i crkvi ostavio brojna i teška oštećenja. Srećom, nitko od braće franjevaca u samostanu na Kaptolu nije stradao.

Prema priopćenju kaptolskih franjevaca, crkva je iznutra dosta oštećena. Dio reljefa iznad ulaza u crkvu, koji prikazuje rane sv. Franje je odlomljen i pao je u crkvu. Crkveni toranj ima napukline i upitna je statička sigurnost. I samostan je teško oštećen i statički vrlo nesiguran. Preporuka je da se u samostanu ne stanuje i da se crkva ne koristi. Zbog toga je odlučeno da se juniori i dio svećenika presele u Kuću susreta Tabor, gdje se već nalaze. Dvojica braće su u Varaždinu, jedan u Požegi, jedan brat u Kozari Boku, jedan u Sigetu, jedan kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi i jedan kod splitskih franjevaca u Vrbanićevoj. Gvardijan i vikar samostana preselili su u Kuću Provincijalata na Opatovini, koja nije oštećena. Tamo su zajedno s provincijalnim ministrom te ekonomom i tajnikom Provincije.

Na poziv gvardijana samostana sv. Franje fra Zdravka Lazića, Josip Ninković iz Nove Eve snimio je trenutnu situaciju u Zagrebu.

Također, uslijed potresa oštećena je i katedrala, odnosno srušio se vrh južnog tornja katedrale. Gostujući na HKR-u, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić osvrnuo se i na potres u Zagrebu. Rekao je da je to bio potresan trenutak, posebice misleći na one koji su morali napustiti svoje domove.

“Mogu reći da i osobno osjećam što to znači otići. Ne mogu se vratiti u Nadbiskupski dvor jer postoji opasnost da se još nešto sruši. Pokušajmo svi potražiti najpotrebnije u našem gradu, bolesne, starije i osamljene. Budimo oni koji će bolje otvoriti svoje oči i potražiti one kojima je potrebna pomoć”, rekao je kardinal.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja