Budi dio naše mreže

Depaul Hrvatska pokrenula je humanitarnu akciju koja traje 90 dana pod nazivom "Zimovanje 2018./2019.", a u kojoj se prikupljaju sredstva za hranu i higijenu te za ostale potrebe korisnika "Kuće utočišta" koje su najizraženije tijekom zimskih mjeseci. Za Hrvatsku katoličku mrežu o ovoj akciji govorila je redovnica Veronika Mila Popić, predsjednica udruge Depaul Hrvatska, hrvatskog ogranka međunarodne karitativne organizacije Depaul International, i voditeljica Kuće utočišta, dnevnog centra za beskućnike i osobe u riziku od siromaštva te socijalne isključenosti koji djeluje u sklopu Samostana Majke Dobrog Savjeta u Rijeci.

/ mp

Kako nam je otkrila s. Veronika u “Kuću utočišta” dom svakodnevno nalazi do 80 osoba koje žive siromaštvo te se bore preživjeti zimu.

“Akcija ‘Zimovanje 2018./2019.’ započela je 6. prosinca prošle godine i traje tri mjeseca zbog toga što je zima najgore godišnje doba za one koji su najranjiviji, odnosno žive kao beskućnici. Naime, u Rijeci već više od desetak godina djeluje ‘Kuća utočišta’ koja tijekom dana prima beskućnike na 12 sati. Na taj način želimo osigurati topli dom beskućnicima. Nažalost još nemamo smještajne kapacitete, ali radimo na tome”, istaknula je s. Veronika.

Prema riječima s. Veronike, namjera akcije “Zimovanje” je da se beskućnicima “Kuća utočišta” što više učini poput vlastitog doma.

“Zbog toga tražimo načine kako doći do sredstava kako bi beskućnicima ispunili na što kvaliteniji način vrijeme koje provedu kod nas. Svaki dan pružamo više od 120 obroka (doručak, ručak i večera) te druge aktivnosti. Nastojimo biti tu za ljude koji će nam doći”, poručila je.

Uz besplatne obroke, beskućnici u “Kući utočišta” dobivaju i pravnu i medicinsku pomoć.

“U radu nam pomažu volonteri raznih struka. Tako nam primjerice jedan zubar pomaže u održavanju dentalne higijene. Želimo pomoći beskućnicima da pronađu jedan novi smisao u svom životu kojeg su izgubili uslijed materijalnih poteškoća”, naglasila je naša sugovornica.

U sklopu ovogodišnje akcije “Zimovanje” održat će se i humanitarna obnova za beskućnike i građane u subotu, 19. siječnja, koju vodi don Mihovil Kurkut u Samostanu sestara milosrdnica, Ulica Frana Krsnika 15 u Rijeci.

“Također će se održati i prvi veliki slavljenički duhovni koncert humanitarnog karaktera pod nazivom ‘Rijeka milosti’ u petak 8. veljače u u Dvorani ‘Dinko Lukarić’ na riječkoj Kozali s početkom u 20 sati. Ovaj humanitarni koncert dio je programa koji će se događati u gradu na Rječini i koji će pomoći radu naše karitativne ustanove ‘Kuća utočišta'”, poručila je redovnica Veronika Mila Popić u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Kako pomoći “Kući utočišta” doznajte na njihovoj službenoj Facebook stranici Depaul Hrvatska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja