Budi dio naše mreže

Za vrijeme euharistijskog slavlja, u ponedjeljak, 25. rujna 2023. godine, trojica kandidata ušla su u postulaturu, dok je jedan kandidat ušao u malo sjemenište. Time su započeli svoj redovnički odgoj i obrazovanje. 

/ mdj

Koncelebrirali su definitor fra Zlatko Vlahek, magistar postulanata, gvardijan svetoduškog Samostana u Zagrebu i definitor fra Josip Petonjić, duhovnik i definitor fra Pero Džida, urednik Veritasa i definitor fra Vladimir Vidović, magistar bogoslova fra Stjepan Brčina, magistar sjemeništaraca fra Zvonimir Pervan i ostala subraća, uz prisutnu rodbinu postulanata te brojnih vjernika.

“Pazite kako slušate”

Provincijalni ministar, fra Miljenko je iz evanđeoskog odlomka izdvojio rečenicu koju je Isus uputio svojim učenicima: „Pazite kako slušate!“ “Naime, u današnjem svijetu često smo preopterećeni mnoštvom informacija i događaja te često površno slušamo, ili uopće ne slušamo ni jedni druga ni Božji govor. A za onoga koji želi slijediti Isusa Krista vrlo je važno naučiti pozorno slušati Božju Riječ i Božji govor u vlastitom životu i svome okruženju”, istaknuo je.

U današnjem svijetu često smo preopterećeni mnoštvom informacija i događaja te često površno slušamo, ili uopće ne slušamo ni jedni druga ni Božji govor.

Važno je slušajući Božju Riječ ići u dubinu, shvatiti Božji govor kao osobni govor kojim On želi s nama biti trajno u dijalogu i očinskoj ljubavi te djelovati preko nas“. Nadalje, osvrćući se na prvo čitanje o kralju Kiru, provincijal je primijetio kako se i u pozivu tog poganskog kralja na gradnju Jeruzalemskog hrama, nagoviješta Kristova smrt i uskrsnuće.

No, na tu novu izgradnju pozvani smo svi, danas u ovom našem svijetu i društvu. U krštenju smo svi primili klicu vjere, to svjetlo koje treba čuvati upravo tim „pozornim slušanjem“ Božje riječi i govora, najprije u sakramentima i Crkvi, ali i u cjelokupnom ljudskom životu. Zato vjeru ne možemo shvatiti kao neku privatnu stvar, ili kao nešto za sebe. Ako se vjera ne dijeli i ne daruje, počinje umirati. Kao što je sv. Franjo pozornim slušanjem Božje riječi i govora čuo Kristov glas s križa, da ide i popravi njegovu kuću, tako i mi danas možemo čuti gdje i kako nas to Bog treba i želi preko nas širiti svoje kraljevstvo. Zato je uvijek dobro upitati; što ljudi našeg vremena vide u nama.

Ako se vjera ne dijeli i ne daruje, počinje umirati.

Foto: Franjevci konventualci

Mnogi su u sv. Franji vidjeli Kristovo svjetlo koje je on svojim životom postavio na visoko mjesto i osvijetlio tadašnju Europu – popravio „kuću Božju“. I mi smo pozvani truditi se biti što bliže Izvoru Svijetla da bi i naš život svijetlio ljubavlju i toplinom Božjom za svakog čovjeka.  Nakon popričesne molitve, fra Miljenko je blagoslovio Biblije i franjevački znak „tau“, koje je podijelio svakom postulantu i sjemeništarcu, dodajući da crpe duhovnu snagu iz Svetog Pisma noseći svoj križ prema uskrsnuću po primjeru Sv. Franje Asiškog.

Foto: Franjevci konventualci

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja