Budi dio naše mreže

U zagrebačkom hotelu Westin u ponedjeljak, 20. studenog održan je stručno-znanstveni okrugli stol o upravno-pravnim sporovima u Austriji uslijed problematiziranja hrvatskog povijesnog grba na spomeniku i vlasništva zemljišta na Bleiburškom polju. Na njemu su govorili odvjetnik Andreas Horaček, pravni zastupnik PBV-a u Austriji, prof. dr. sc. Stjepan Ćosić, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest te Bože Vukušić, voditelj predstavništva PBV-a u Republici Hrvatskoj.

/ dp

Prof. dr. sc. Stjepan Ćosić razjasnio je nastanak i simboliku hrvatskog šahiranog grba s prvim bijelim poljem i dao mnoštvo primjera njegove uporabe naglasivši da se on koristio još od 15. stoljeća.

“Najzaslužnija osoba, a vjerojatno i kreator šahiranog grba Regnuma Croatiae et Dalmatiae bio je kralj, a potom i car Rimskog Carstva Njemačkog Naroda Austrijanac Maksimilijan Habsburški koji je vladao od 1486. do smrti 1519. godine”, objasnio je akademik Ćosić.

U posljednje dvije godine imali smo i svete mise u blajburškoj župnoj crkvi. Prošle je godine misu za žrtve vodio provincijal splitskih franjevaca fra Marko Mrše.

Suprotno tomu, zaključci austrijske eskpertne skupine koja problematizira uporabu hrvatskog grba s prvim bijelim poljem polaze tek od njegove uporabe u kontekstu Drugog svjetskog rata. Pogrešno je i sasvim providno hrvatski povijesni grb izjednačiti s nacističkim obilježjima, smatra dr. sc. Mario Jareb. “To je brkanje krušaka i jabuka. Simbol jedne političke organizacije – Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke – miješa se s jednim državnim, zemaljskim ili nacionalnim grbom. Pritom se očito baš puno ne zna ni o povijesti njemačkih simbola”, kazao je, između ostaloga, dr. sc. Jareb.

Foto: HKM

S izloženim tvrdnjama složio se i odvjetnik Andreas Horaček, pravni zastupnik PBV-a u Austriji. Istaknuo je da grb bez ideoloških odrednica potvrđuje isključivo pripadnost hrvatskoj kulturi, a ne totalitarnim režimima. “Oba su hrvatska grba, bez ideoloških dodataka, simboli hrvatske kulture. Jedan od najpoznatijih šahiranih hrvatskih grbova s početnim bijelim poljem nalazi se i na zagrebačkoj crkvi svetog Marka”, rekao je Horaček.

Oba su hrvatska grba, bez ideoloških dodataka, simboli hrvatske kulture. Jedan od najpoznatijih šahiranih hrvatskih grbova s početnim bijelim poljem nalazi se i na zagrebačkoj crkvi svetog Marka.

Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić naglasio je kako pravna problematika oko Bleiburške komemoracije koja se u Austriji ne održava od 2019. nije utjecala na odavanje pijeteta i počasti dušama stradalih u toj tragediji. “U posljednje dvije godine imali smo i svete mise u blajburškoj župnoj crkvi, tamo gdje je bilo moguće, dakle, najbliže Polju. Prije misnog slavlja, voditelj mise održao je molitvu na Unter-Loibachu. Misu prije dvije godine vodio sam ja, a prošle ju je godine vodio provincijal splitskih franjevaca fra Marko Mrše”, rekao je vlč. Markić.

Foto: HKM

Voditelj Predstavništva PBV-a u Vukušić na okruglom je stolu predstavio kronologiju kupnje zemljišta na Bleiburškom polju. Predstavnici Počasnog bleiburškog voda nadaju se da će izboriti pravnu bitku uz pomoć odvjetnika i prijatelja u Austriji i uvjereni su da će hrvatski narod ponovno moći hodočastiti na Bleiburško polje te svake godine komemorirati za stotine tisuća tisuća braće i sestra mučki pobijenih nakon završetka Drugog svjetskog rata, naglasili su iz PBV-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja