Budi dio naše mreže

Usto, film "Časnik mirotvorac" o pakračkom mučeniku dr. Ivanu Šreteru, snimljen 2009. u produkciji Zaklade koja nosi njegovo ime, a pretprošle godine objavljen u remasteriranoj verziji, uskoro će imati i televizijsku premijeru!

/ Hrvoje Josip Bišćan

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba u kolovozu 2019. godine jednoglasno je podržao prijedlog da se javna površina, park omeđen Ulicom Mije Kišpatića, Gorjanićevom ulicom te Gornjim prečacem nazove imenom dr. Ivana Šretera, liječnika i humanista. Toga ravnatelja bolnice u Lipiku je srpski agresor u kolovozu 1991. nasilno odveo i nakon mučenja ubio. Inicijativu za imenovanje javne površine imenom dr. Ivana Šretera podnijela je Hrvatska liječnička komora u proljeće 2018. godine.

Budući park dr. Šretera

A o razlozima zašto je film do sada prikazan samo četiri puta i kako je došlo do nove, remasterirane verzije filma, autor Dražen Bušić na svom je blogu napisao: “Nakon prvih projekcija za koje je bio ogroman interes javnosti, dogodio se jedan organizacijski zastoj kojemu razlog tada nisam razumio. Jednostavno smo stali s projekcijama, a koliko se sjećam, niti ozbiljnih pregovora s nekom televizijskom kućom nije bilo jer u to vrijeme nije bilo službenih natječaja za ovakve formate.”

U bivšoj državi je dr. Šreter bio osuđen i zbog hrvatskoga jezika. U bolnički list jednom je  bolesniku upisao da je “umirovljeni časnik”, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio oficir JNA pa onda i “penzionisani oficir”. Riječima “umirovljeni časnik”, Šreter je, kako je pisalo u tužbi, povrijedio oficirske osjećaje.

“No, kada sam nedavno predložio producentskoj kući da napravimo remaster filma, promptno sam dobio zeleno svjetlo. Gledano iz ove perspektive, sve mi je jasnije da je moralo ovako biti, da je “Časnik mirotvorac” jednostavno bio snimljen prije vremena, u smislu da je hrvatska javnost tek sada spremna upoznati ovu veličinu kao i okolnosti njegove mučeničke smrti te razloge zašto su neki od sudionika uvršteni u film”,

Iako se zalagao za mir, dr. Šreter je otet, mučen i ubijen

Podsjetimo se, početkom srpske oružane pobune dr. Ivan Šreter, ravnatelj lipičke bolnice, vršio je dužnost predsjednika Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj ‘hrvatski Gandhi’, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće, a kao liječnik liječio je svakoga, bez obzira na vjeru i naciju. Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom.

Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, prijatelji i članovi Zaklade vjeruju da će dr. Ivan Šreter s vremenom postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti.

Štoviše, četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je, prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara, bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti, niti mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Nitko “ne zna” gdje su posmrtni ostaci dr. Šretera

Među prijateljima i rodbinom te brojnim osobama iz društvenog i političkog života u filmu je sudjelovao i Veljko Džakula. Tijekom Domovinskog rata Džakula je vršio dužnost predsjednika tzv. Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije. Potkraj rata je zarobljen, ali ubrzo i amnestiran. On tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Ivana Šretera niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Gledatelji će u filmu moći vidjeti originalni dokument ispisan rukom kapetana JNA u kojemu piše: “Odlučeno likvidirati!” Čovjek koji je to napisao odslužio je dugogodišnju kaznu zatvora jer je sudjelovao u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske, ali i on tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Šretera.

Ivančić i Kustić: “Dr. Šreter je kršćanski mučenik kojega hitno treba proglasiti blaženim!”

Dražen Bušić podsjeća: “U dokumentarcu su dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić izrekli istovjetno – da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi se novo svjetlo bacilo na cijeli Domovinski rat!”

Knjiga o dr. Ivanu Šreteru u izdanju Zaklade koja nosi njegovo ime

“Prof. Tomislav Ivančić, koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija, misli da je njegova pomirljivost prema neprijateljima mira bio njegov najveći “grijeh” i da je zato “morao” umrijeti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, kao i odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Osobno mislim da to nije dovoljno. Zašto se ne bi osnovao Institut za mirovne studije dr. Ivan Šreter? On je to svakako zaslužio!”, zaključuje Bušić.

Televizijska premijera dokumentarca “Časnik mirotvorac” bit će na Laudato TV u nedjelju, 18. kolovoza u 21.15, a repriza u ponedjeljak, 19. kolovoza u 16 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja