Budi dio naše mreže

Na današnji dan 2003. godine i svetkovinu Duhova Sveti Otac papa Ivan Pavao II. slavio je misu na riječkoj Delti i uputio poziv na zaštitu obitelji, odgovorno roditeljstvo te molitvu Duhu Svetome koji neumorno djeluje.

/ mp

Papa je pozdravio “s ljubavlju” “dio Crkve, koja hodočasti u zemlji Hrvatskoj” okupljena oko svojih pastira, i “koju u njezinu bogatstvu i raznolikosti predstavljaju vjernici pristigli iz raznih krajeva države”, te uputio pozdrave biskupima domaćinima, crkvenim, državnim i gradskim poglavarima. Poseban je pozdrav uputio obiteljima za koje je rekao kako su velika vrijednost za građansko društvo i Crkvu. Spominjući Trsatsko svetište, istaknuo je primjer Nazaretske obitelji rekavši: “Motreći Mariju i Josipa, koji prikazuju Dijete u Hramu ili idu na hodočašće u Jeruzalem, kršćanski se roditelji mogu prepoznati dok sa svojom djecom sudjeluju u nedjeljnoj Euharistiji ili dok se sabiru na molitvu u svojemu domu”, priopćila je Riječka nadbiskupija.

Obitelji je potaknuo da zajedno mole i idu na misu, kao i da poštuju svetost blagdanskih dana. U homiliji je upozorio kako u Hrvatskoj treba poduzeti “jasne mjere” za promicanje i zaštitu obitelji, posebno na području stambenog prostora i zaposlenosti, a pomoć pružena obitelji pridonosi i rješavanju drugih teškoća kao što su skrb za bolesnike i starije, sprečava kriminal i širenje droge.

Papa je na riječkoj Delti vjernike pozvao da svojim životom svjedoče i predlažu istinski Božji naum s obiteljima kao zajednicom života temeljenom na ženidbi. Na obiteljima je da preuzmu odgovornost kršćanskog odgoja djece, uz pomoć odgojnih stručnjaka i ozbiljnih i dobro pripravljenih vjeroučitelja, rekao je Sveti Otac, stavljajući roditeljima za uzor sv. Vida koji je položio svoj život u znak vjernosti Kristu.

“Ne umarajte se u ispunjenju svoje roditeljske službe, ponavljajući pri tome zaziv, što ga Riječani već sedam stoljeća s pouzdanjem upravljaju čudotvornomu križu štovanu u riječkoj prvostolnici: Pomogao nam sveti Križ svetoga Vida!”, istaknuo je Papa, zamolivši darove Duha Svetoga za sve kršćanske supružnike u Hrvatskoj, kako bi bili znak Božje ljubavi prema čovječanstvu, te za sve sudionike misnoga slavlja na Delti u Rijeci. Zaključujući propovijed upozorio je kako je današnje društvo “dramatično rascjepkano i podijeljeno”, te zato i tako očajno nezadovoljno. Kršćanin se ne miri s umorom i tijekom zbivanja, rekao je Sveti Otac, pozvavši kršćane da mole za dar Duha Svetoga, koji neumorno djeluje i uklanja svaku raspršenost.

Ne zaboravimo važne poruke koje nam je na današnji dan 2003. godine papa Ivan Pavao II., veliki prijatelj hrvatskog naroda koji nas sada zagovara na nebu. Sveti Ivane Pavle II., moli za nas.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja