Budi dio naše mreže

Fra Vedran svjedoči koliko mačići donose radost u njihov samostan i župu. "Jako smo im se prilagodili. Kuharice su ih navikle na biranu klopu. Neće oni bilo što jesti", smije se. Nedjeljom mačići dočekuju vjernike na klupama, postali su omiljeni među župljanima, posebice među djecom.

/ Diana Tikvić

“Nove samostanske bebe! Svi su sretni dobitnici, doći će u prave ruke… Za sada još uvijek ljubomorno moje i naših restauratorica koje obožavaju cice mice!” napisao je na društvenim mrežama fra Vedran Kos, župni vikar župe svetog Roka u Virovitici. Poput utemeljitelja, sv. Franje Asiškog, franjevci gaje ljubav prema životinjama. Preslatki mačići koji traže novi dom i ljubav prema životinjama bio je povod za razgovor s fra Vedranom.

Fra Vedran Kos s mačićima / Foto: Facebook

Fra Vedran nam je rekao kako je lani stigao na župu, a njegov subrat fra Grgur Blažević ondje ima malu farmu, zečiće na otvorenom i kokoši. “On se bavi tom vrstom poljoprivrede. Ja sam htio imati baš ljubimca. Prvo sam htio imati psa, ali tu je došlo do rasprave. Nabavili smo dvije mace – mamu i sina. Postali su naši ljubimci, ali i ljubimci svih župljana. Naše kuharice ih obožavaju”, nasmijao se naš sugovornik.

Onda je mačka ponovno ostala skotna, prve su mačiće franjevci već podijelili, a ovo je drugo leglo koje dijele, objasnio nam je fra Vedran. “Ostala su nam dva siva tigrića od ukupno četiri mačića”, ističe.

Fra Vedran svjedoči koliko mačići donose radost u njihov samostan i župu. “Jako smo im se prilagodili. Kuharice su ih navikle na biranu klopu. Neće oni bilo što jesti”, smije se. Nedjeljom mačići dočekuju vjernike na klupama, postali su omiljeni među župljanima, posebice među djecom.

S obzirom na pomalo iskrivljen odnos modernog čovjeka prema životinjama i kućnim ljubimcima, pitamo našeg sugovornika o ispravnom stavu. “Životinja je čovjeku od pomoći, odnosno uzajamno si pomažemo. I sveta Hildegarda je pisala koliko mačka dobro utječe na ljude. Smatram da ljudima koji žive sami kućni ljubimci ublažavaju tu samoću, ali pretjerano je da životinje postanu bitnije od ljudi”, naglašava fra Vedran. Kaže da se udruge koje se bave zaštitom životinja često više zalažu za prava životinje nego za prava djece: “I u nekim obiteljima vidimo da hijearhija odnosa nije dobro posložena. Često se kućne ljubimce stavlja i na prvo mjesto. Bog je dao čovjeku da bude gospodar svemu stvorenom, da brine o životinjama i biljkama, a ne da životinje gospodare čovjekom.”

Onaj tko je otvorena srca za Božju pouku, dat će se poučiti i životom sv. Franje. Naime, kako svjedoči župni vikar župe svetog Roka u Virovitici, sv. Fanjo je otkrivao Boga u svemu stvorenom svijetu. “U biljkama, cvijeću, drveću i potocima. Posebice je volio životinje. Budući da je milošću Božjom bio preobražen, prilazile su mu i divlje životinje. Bio je kao Adam prije svog pada. Uspio je i vuka pripitomiti, a to je dobra poruka da i oni ljudi koji su pomalo divlji, agresivniji, ljubavlju Božjom mogu postati preobraženi”, zaključuje fra Vedran.

S obzirom na sve, vjerujemo da će sivi mačići bez poteškoća pronaći svoj novi dom!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja