Budi dio naše mreže

Hodočasnička staza Camino južna Istra otvorena je u subotu 4. svibnja pješačenjem dijelom rute od 12 kilometara. Ova staza duga 193 kilometra otkriva bogatu povijesnu, kulturnu i sakralnu baštinu južnoistarskog kraja.

/ mk

Otvorenje Camino rute južne Istre obilježeno je pješačenjem od 12 km od Vodnjana do Fažane. Za sve sudionike organizirano je duž staze osvježenje vodom, a u Fažani okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima nazad do Vodnjana gdje su ostavljeni auti.

“Camino-Zajednički europski put”, kao način života usmjeren na duhovne vrijednosti, oblikovanu kulturu, hodočasnike, gostoprimstvo, solidarnost i nadu za čovjeka današnjice uz povijesnu baštinu nadahnutu svetim Jakovom i Santiagom de Compostelom u Španjolskoj, teme su o kojima su tijekom otvaranja Festivala u svojim pozdravima i izlaganjima govorili Iliana Ivanova iz Europske komisije, Francisco Jose Milan iz Europskog Parlamenta i europarlamentarka Željana Zovko.

O kulturnim rutama u Hrvatskoj i povezanosti s Europom govorila je Tatjana Horvatić iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. O ruti Camino Južna Istra, koja je nastala kao zajednički pothvat klastera južne Istre, odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana i Bratovštine, govorila je direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Na završetku uvodnog dijela Festivala, prof. dr. Nataša Urošević sa Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli predstavila je kulturne rute Europe kao model promicanja europskih vrijednosti i održivog razvoja s osobitim naglaskom na turizam u Istri.

Vijeće HTZ-a dodijelilo je sredstva u ukupnom iznosu od 33.273,00 EUR, a ona su se namjenski utrošila za izradu prometnog elaborata, označavanja staza, izradu vizuala, fotografija, camino putovnica, pečata i compostela.

193 kilometra kulturnog i duhovnog obogaćivanja

Camino ruta južne Istre pokriva 193 kilometra i teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine. Idealno je za sedam dana pješačenja, a ljudi obično pješače 25 do 30 kilometara na dan.

Rutom je obuhvaćeno veliko kulturno bogatstvo Istre te pješake navodi da istraže ono što se nalazi na samoj ruti, ali i izvan nje, donosi HRT.

Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu, koliko je potrebno da se doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština te prirodni ambijent južne Istre.

Svi koji prijeđu Camino rutu dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova.

Ključni lokaliteti u 15 župa

Pečata ili vjerodajnica bit će 18 te će ih činiti karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na mrežnom portalu, dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti.

Pečati donose motive župne crkve Majke Božje od Zdravlja u mjestu Hreljići (Župa Majke Božje od Zdravlja, Hreljići), Starog Raklja (Župa Rođenja Blažene Djevice Marije, Rakalj), Mutovrana (Župa sv. Marije Magdalene pok., Krnica – Mutovran), arheološkog lokaliteta Nezakcij (Župa sv. Ivana ap., Valtura), crkve Svetog Trojstva u Šišanu (Župa sv. Feliksa i Fortunata, mč., Šišan), Uvale Kuje u Ližnjanu (Župa sv. Martina biskupa, Ližnjan), župne crkve sv. Agneze u Medulinu (Župa sv. Agneze dj. i mč., Medulin), crkve sv. Foške dj. i mč. u Pomeru (Župa Pohođenja Blažene Djevice Marije, Pomer), svjetionika Porer na pučini pored Kamenjaka (Župa sv. Lovre mč., Premantura), Mornaričke crkve (Župa Gospe od Mora, Pula), crkve sv. Antuna (Župa sv. Antuna Padovanskog, Pula), Augustovog hrama (Župa Uznesenja Marijina, katedrala, Pula), crkve bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, župne crkve sv. Kuzme i Damjana te crkve sv. Elizeja (Nadžupa sv. Kuzme i Damjana, Fažana), crkve Concetta (Nadžupa sv. Roka prezbitera, Galižana) crkve sv. Jakova ap. i sv. Foške dj. i mč. (Župa sv. Blaža, Vodnjan).

Projekt ima veliku promotivnu prednost s obzirom da je dio svjetskih Camino puteva čime se njegov značaj valorizira kod svih dionika (ugostitelji, smještaj, trgovina i ostalih).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja