Budi dio naše mreže

Festa sv. Vlaha 2021. godine otvorena je u utorak, 2. veljače ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku podizanjem barjaka sv. Vlaha i pjevanjem himna sv. Vlahu. Festu je otvorio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Novi rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pročitao je čestitke i pozdrave pristigle za ovogodišnju festu koja se slavi u posebnim okolnostima.

/ im/IKA

U svom nagovoru mons. Uzinić rekao je kako se ovogodišnja Festa sv. Vlaha zbog pandemije Covid-a 19 slavi pod posebnim uvjetima, u nešto skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem u zagovor sv. Vlaha. “Dok vama koji nas pratite putem interneta i televizije nedostaje fizička prisutnost i zajedništvo okupljene Parčeve Crkve u Gradu, nama nedostajete vi i vaša fizička prisutnost. Ali vjerujem da i u ovim okolnostima možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost i zajedništvo jedni s drugima i svi zajedno s dragim nam svecem”, rekao je nadbiskup Uzinić.

Naglasio je neke od tih posebnih obljetnica kojih se prisjeća uz ovogodišnju Festu. “Ove godine je prošlo 450. godina od obrane Korčule od Osmanlija po Gospinom zagovoru, pa će se zato na ovogodišnjoj Festi počastiti moreškanti s Korčule kojima je povjereno nošenje baldahina s relikvijom svete Pelenice u procesiji. Prošlo je i 80. godina od kad je Festu sv. Vlaha predvodio bl. Alojzije Stepinac (1941.) koji je u svojoj propovijedi Festu sv. Vlaha promatrao u svijetlu triju postulata: postulata katoličke istine, postulata pravde te postulata časti i ponosa”, kazao je nadbiskup Uzinić.

Otvorenje Feste sv. Vlaha

“Ovo je prigoda da se i u ovom slavlju molitvom povežemo sa svima koji su pogođeni razornim potresima na području Zagreba i Banovine i da ih preporučimo zagovoru našeg sv. Vlaha, biskupa mučenika, ali i bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, koji je svoju pastirsku službu vršio na tom području, a čija se relikvija čuva u Moćniku naše katedrale”, rekao je mons. Govoreći o značenju relikvija i Moćnika za današnje generacije vjernika mons. Uzinić je naglasio: “Ljubav koju su naši preci utkali u sakupljanje relikvija i uređenje Moćnika naše katedrale, nam jasno govori koliko je to za njih bilo važno. Ali je li to i nama važno?

Što nama danas znači Moćnik naše katedrale i što nam znače relikvije koje u njemu čuvamo? Je li to svojevrsna grobnica, kako to neki vide, ili je tek riznica umjetnički izrađenih predmeta od srebra i zlata, kako smo i mi sami to često skloni vidjeti? Moćnik naše katedrale je zasigurno iznimno umjetničko blago koje baštinimo od naših predaka, ali za nas vjernike on je i više od toga duhovno blago koje nam kroz povijest svake pojedine relikvije progovara o zajedničkom hodu Boga i njegovog naroda. Tu se nalazi mnoštvo svetih priča, isprepletenih u jednu zajedničku povijest ljubavi koju Bog ima za nas, a koju nazivamo povijest spasenja, i onih koji su u povjerovali u tu povijest ljubavi, povjerovali joj i prihvatili ugrađujući sebe i svoje živote u tu povijest”.

Otvorenje Feste sv. Vlaha

Ustvrdivši kako Moćnik katedrale nije, samo svjedočanstvo o životu drugih mons. Uzinić je istaknuo: “On je i poziv nama da i mi učinimo isto, da se i mi uključimo u povijest ljubavi, da i mi budemo sveti. On je i nada da nam je to moguće nasljedujući Isusa Krista i živeći njegovo evanđelje. I svjedočanstvo da se to zaista isplati jer, kao lijepo u njemu piše, smrt nema zadnju riječ i naša su imena zapisana na nebesima”.

Svetost znači dozvoliti da budeš ljubljen od Drugoga i da ljubiš druge.

Ispred crkve sv. Vlaha mons. Uzinić je progovorio i o pozivu svih na svetost: “Često puta poziv na svetost ne doživljavamo kao osobni poziv. Mislimo da je to privilegirani poziv za posebne i osobito sposobne. Bogatstvo relikvija različitih svetaca, mnogima od kojih ne znamo ime, prenosi nam poruku da za svetost ne postoje posebne kvalifikacije, da ona nije rezervirana za savršene, da je to poziv koji je upućen svima. Svetost ne znači biti drugačiji čovjek od drugih, ne znači biti bezgrešan u svijetu grešnika, nego znači biti čovjek, sa svim svojim manama i slabostima, pa i sa svojom grešnošću, s Drugim, pod tim mislim na Boga, i za druge, pod tim mislim na braću i sestre ljude. Svetost, zapravo, znači dozvoliti da budeš ljubljen od Drugoga i da ljubiš druge.“

Otvorenje Feste sv. Vlaha

Prepoznajući Drugoga, koji nam se u Isusu učinio bližnjim, takav je pogled sposoban u drugima prepoznati svoje bližnje, braću i sestre.

“Nadam se i vjerujem da nam je težina fizičkog razmaka ili distance i svih onih uvjetovanosti koje su s tim povezane, stvorila čežnju i pročistila pogled i za Drugoga i druge. I da polazeći od Drugoga, kojega nam naš sv. Vlaho svjedoči svojim moćnim zagovorom, možemo vidjeti druge ne samo kao sredstva za zadovoljenje vlastitih ciljeva, nego u njihovoj realnosti, u njegovim potrebama, strahovima i nadanjima. Takav pogled na Drugoga i druge, na Boga i ljude, sposoban je skinuti sve velove anonimnosti i indiferentnosti. I prepoznajući Drugoga, koji nam se u Isusu učinio bližnjim, takav je pogled sposoban u drugima prepoznati svoje bližnje, braću i sestre. Kroz molitveni susret s Drugim postanimo više braća i sestre”, potaknuo je mons. Uzinić.

Otvorenje Feste sv. Vlaha

Na kraju je svima poželio radosnu Festu sv. Vlaha riječima: “U želji i nadi da će nam se to dogoditi, odnosno da će nam i kroz ovaj naš molitveni susret s Drugim, drugi više postati braća i sestre, svima nama, bilo da slavimo u svojim kućnim Crkvama ili ovdje u Gradu, u tuđini ili na dalekim morima, želim radosnu Festu sv. Vlaha. I na sve nas, na naš Grad i Biskupiju, domovinu, Crkvu i čitav svijet, zazivam Božji blagoslov i zagovor svih svetaca koje štujemo u Moćniku naše katedrale, a osobito našeg parca sv. Vlaha. Njega ove godine osobito molimo da ovom Gradu i Biskupiji što prije providi novog, dobrog i svetog biskupa. I molimo ga da nas sve i cijeli svijet oslobodi od bolesti grla, pandemije Covida-19 i svakog drugog zla, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Kako ono i hoće ako Bog da! Amen!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja