Budi dio naše mreže

Nakon nekoliko godina probnog razdoblja prisutnosti u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu 18. siječnja 2023., svečano i službeno je otvoren samostan sv. Franje u Danskoj, koji kanonski pripada Hrvatskoj Provinciji Svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

/ im

Naime, već od 2016., uprava Reda OFMConv., tražila je neku od Provincija koja bi bila kadra preuzeti odgovornost za misijsku prisutnost franjevaca u Danskoj. Nakon nekog vremena tu odgovornost je prihvatila hrvatska Provincija koja je na kapitulu 2018. tu odluku i službeno izglasala. No, kako još uvijek Provincija nije u mogućnosti osigurati dovoljan broj redovnika (barem trojicu) bilo je potrebno zatražiti pomoć drugih jurisdikcija. Tako se trenutno u toj zajednici nalaze tri redovnika od koji je gvardijan Hrvat; fra Tomislav Cvetko, jedan je iz Slovenije; fra Tomaž Majcen, a treći brat je s Filipina; fra Steven Bejo.

S ove dvije jurisdikcije hrvatska je Provincija potpisala konvencija o suradnji. Prigodom otvaranja samostana bila je nazočna skoro cijela uprava hrvatske Provincije na čelu s o. Provincijalom fra Miljenkom Hontićem, u pratnji vikara Provincije fra Martina Jakovića, tajnika Provincije fra Zlatka Vlaheka, te fra Josipa Petonjića i fra Vladimira Vidovića, definitora. Program otvaranja samostana započeo je svečanim euharistijskim slavljem na danskom jeziku, koje je predslavio mjesni biskup mons. Czeslaw Kozon, nakon čega je uslijedio blagoslov samostana. Prije završnog obreda blagoslova samostana, fra Tomislav Cvetko, kao novi gvardijan, ispovjedio je vjeru i položio prisegu u ruke Provincijala, fra Miljenka Hontića, kako to Pravilnik za održavanje kapitula predviđa.

Novi samostan se nalazi u sklopu kuće u kojoj živi i mjesni biskup Kopenhagena i cijele Danske, mons. Czeslaw Kozon. Dvojici braće povjerene su dvije centralne župe Kopenhagena, (kao župnici) a treći je župski vikar u obje župe. Jedan od braće povremeno odlazi na Grenland, a nakana je biskupa da bi i službeno jednog od njih imenovao župnikom na Grenlandu.

Inače, Danska je zemlja u kojoj živi samo oko 1% katolika, ali je zato teritorijalno jedna od najvećih biskupija u cijeloj Europi, jer obuhvaća osim cijele Danske i čitav Grenland i Farske otoke. Ova trojica franjevaca su jedini franjevci u cijeloj Danskoj. Redovito slave mise na više jezika, od kojih je jedan i hrvatski te se redovito svake druge nedjelje slavi misa i za naše Hrvate koji žive u Danskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja