Budi dio naše mreže

Bista u čast fra Serafinu Sabolu, nekadašnjem gvardijanu Trsatskog svetišta i omiljenom svećeniku, otkrivena je u nedjelju u perivoju Trsatskog svetišta.

/ mp

Fra Serafin Sabol preminuo je 21. siječnja 2017. godine. Bio je dugogodišnji gvardijan Trsatskog svetišta i dobitnik županijske nagrade za životno djelo koji je punih 25 godina svojim neumornim duhom, vedrinom, kreativnošću, a nadasve ljubavi prema čovjeku, pridonosio razvoju Svetišta Majke Božje kao duhovnog centra grada Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije.

Dobitnik je županijske nagrade za životno djelo, čime mu je odano priznanje za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta, ali i za njegovo ukupno svećeničko, kulturno i civilizacijsko djelovanje u multikonfesionalnoj i multinacionlanoj riječkoj sredini.

Povodom druge obljetnice smrti fra Serafina otkrivena je bista u njegovu čast.

Otkrivena bista fra Serafinu Sabolu / Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Fra Siniša Pucić je za HKM istaknuo kako je fra Serafin naširoko bio prepoznat kao vrsni organizator i moderator koji je svim srcem, potpuno predan izvršavao povjerenu mu odgovornost, od kojih je najveća zasigurno služba glavnog tajnika Organizacijskog odbora posjeta Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. tijekom pet lipanjskih dana 2003. godine, kada su Rijeka i Trsat bili središta crkvenog i društvenog života cijelog svijeta.

“U spomen na taj velebni događaj, Serafin Trsatski, kako je volio da ga se naziva, inicirao je podizanje spomenika voljenom Papi ispred Svetišta, a nakon toga i pastoralni centar s Aulom pape Ivana Pavla II. Također, odigrao je važnu organizacijsku ulogu i u prva dva posjeta pape Wojtyle našoj domovini. Tijekom tri desetljeća služenja Bogu i ljudima u Svetištu Majke Božje Trsatske učinio je mnogo toga dobroga po čemu je prepoznat i od svjetovnih vlasti te je tako 2015. godine dobio i nagradu za životno djelo Primorsko-goranske županije”, nadodao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja