Budi dio naše mreže

U napetom i do kraja neizvjesnom finalu nagradne igre za djecu “Pametna pitanja za pametne glave”, održanom u petak, 14. lipnja uživo s natjecateljima glasom i stasom u studiju HKR-a, Osnovna škola Rude iz Ruda – Golupčići pobijedila je u pripetavanju, s jednim bodom prednosti, Osnovnu školu Zdenka Turkovića iz Kutjeva - Ovčice.

/ Snježana Kirinić Grubić

Na kraju natjecanja, koje je bilo neizvjesno do samog kraja jer su se bodovi osvajali i gubili, rezultat je bio izjednačen – 17:17. Konačno, za jedan je bod u pripetavanju povela i time pobijedila ekipa iz Ruda. Uživo glasom i stasom u studiju HKRa finalisti Fran Domović, Jakov Župančić i Patrik Fresl te Lana Nikolić, Ines Hurtiš i Laura Pastierik dokazali su da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR.

               

Svi sudionici finala nagrađeni su Youcat Biblijom, Katekizmom i updateom “Ispovijedi se”, trenirkama, kapama i majicama HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

  Nagrade su natjecateljima, u prostorima Hrvatske katoličke mreže, uručili ravnatelj Mreže monsinjor Fabijan Svalina i glavni urednik Siniša Kovačić. Natjecatelje su pripremali, i ujedno ih bodrili na natjecanju, vjeroučitelji Milorad Bandalo iz Kutjeva i Branka Oslaković iz Ruda koji su istaknuli vrijednost međusobnog upoznavanja i mogućnost uzajamnog posjećivanja natjecateljskih ekipa iz različitih osnovnih škola. Tijekom natjecanja podrška natjecateljima ekipe iz Ruda bio je Leon Tanković. Druženje s finalistima nastavljeno je i u poslijepodnevnim satima u restoranu Marijino zvono.

“Pametna pitanja za pametne glave” zabavna je i edukativna emisija, namijenjena osnovcima koju HKR emitira još od 2001. godine s ciljem povezivanja učenika i učitelja iz različitih dijelova Hrvatske. Ekipe, sastavljene od po tri učenika šestih razreda, tijekom natjecanja, u nekoliko krugova, pokazuju snalažljivost, brzinu i iznimno poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije, čak i matematike.

Posebnost natjecanja je u tome da nitko od sudionika ne ostaje bez nagrade. Vrijednim knjigama, koje malim natjecateljima pomažu u rastu u vjeri, uvijek je nagrađena ekipa koja je u natjecanju slabija, dok je onima uspješnijima nagrada plasiranje u sljedeći krug natjecanja. I tako nagrađujemo iz kruga u krug, sve do finala.

Pametna pitanja za pametne glave / Foto: SKG

U finalu natjecanje je imalo četiri dijela:

Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s: – točno ili – netočno! Svaka ekipa dobila je dvije tvrdnje i trebala je odgovoriti jesu li one točne ili ne.

– Tri netočnosti tražimo i ispravljamo! Svaka ekipa dobila je jednu Biblijsku zgodu u kojoj je tražila, i kad ih je pronašla, ispravila tri netočnosti. Biblijske zgode bile su vezane uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja.

– Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo! Postavljali smo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asocirali su natjecatelje na konačan odgovor – svaka ekipa rješavala je po jednu asocijaciju.

– Poredaj redom od prvog do posljednjeg! Natjecateljima smo naveli četiri osobe a oni su ih trebali poredati kronološkim redom, od one koja je živjela u najdaljoj do one koja je živjela u najbližoj prošlosti.

Ove školske godine, u emisiji su se telefonom natjecale 22 ekipe sa svih strana Lijepe naše: od Draškovca na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Vukovara na istoku do Bregane na zapadu. I ove godine natjecanje je prekoračilo granice Lijepe naše jer se u njega uključio Katolički školski centar iz Travnika.

Svim natjecateljima čestitamo na pokazanom znanju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja