Budi dio naše mreže

Vijeće Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa održalo je svoj redoviti godišnji susret u subotu 10. rujna 2022. u Kutinskoj Slatini.

/ im

Susret je počeo sv. Misom u 10 sati koju je predvodio vlč. Miro Tomas, upravitelj Svetišta Božjega milosrđa na Ovčari u zajedništvu s o. Andrzejem Wośkom, SCJ, koordinatorom Koordinacije, javlja Božje milosrđe. U kratkom nagovoru, vlč. Tomas istaknuo je kako pobožnost u čast Božjega milosrđa vjernika vraća pod Isusov križ. Kristov Križ rađa obilne i brojne plodove, a vlč. Tomas istaknuo je pet koji počinju slovom OPrvi plod Kristova križa u kojem se očituje Božje milosrđe je oproštenje. Isus po svome Križu briše sve loše i grešno iz čovjekove prošlosti, nužno je samo vjerovati u Kristovo oproštenje, koje pak poziva na praštanje drugima i samima sebi. Drugi plod je oslobođenje od zla. Današnji čovjek želi živjeti u ugodi, istaknuo je vlč. Tomas, u “zemaljskom raju” gdje je na snazi djelovanje zloga, od kojega osloboditi može jedino Krist po svojoj Muci na Križu. Treći plod je ozdravljenje. Niti jedna “injekcija, niti jedan lijek” ne može dati cjelovito ozdravljenje, osim Krista na Križu, jer “Njegove nas rane iscijeliše”. Otkupljenje je četvrti plod koji čovjek zaslužuje Kristovom žrtvom na križu, dok je posljednji opravdanje, pred stalnim sotoninim optužbama.

U radnom dijelu susreta vijećnici su se osvrnuli na događanja u prošloj godini: Inicijativu Iskre Milosrđa (28. rujna 2021.), na 8. nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa, na Godinu priprave za svečanu obnovu posvete svijeta Božjemu milosrđu, kao i na završetak Godine proslave jubileja 20. obljetnice Posvete svijeta Božjemu milosrđu u krakovskom Svetištu Božjega milosrđa, 17. kolovoza 2022. Tom prigodom je tajnica Koordinacije, Jelena Vuković, nadbiskupu Marku Jędraszewskom u prinosu darova poklonila hrvatske prijevode njegovih razmatranja o molitvi Čina posvete svijeta Božjemu milosrđu koje je nadbiskup pisao kroz dvanaest mjeseci, od kolovoza 2021. do kolovoza 2022.

Sljedeći korak bio je dogovor o budućim inicijativama, o Iskri Milosrđa koja će se održati u srijedu 28. rujna. Poziv na sudjelovanje u inicijativi upućen je putem medija, a rok za prijavu je 17. rujna; o 9. nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa na Mariji Bistrici, na blagdan sv. Ivana Pavla II., kada će sv. Misu u ime zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića predvoditi mons. Ivan Šaško. Toga dana obilježit će se 20. obljetnica posvete svijeta Božjemu milosrđu i izvršiti svečana obnova Posvete te proslaviti 10. obljetnica djelovanja Koordinacije. Dogovoreno je da će pjevanje na Misi animirati Zbor Župe bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini, a vrijeme štovanja relikvija svetaca Milosrđa obogatit će svojim glazbenim izričajem Stijepo Gleđ Markos. Još jedan od zaključaka Susreta je i otvaranje Godine sv. Faustine (22. 10. 2022. – 21. 10. 2023.) kojom će na svečan način biti obilježena 85. obljetnica rođenja za Nebo sv. Faustine Kowalske na jubilarnom, Desetom nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa, 21. listopada 2023. Toga će se dana obilježiti i 20. obljetnica posljednjeg pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Još jedan od važnih zaključaka Susreta je i povećanje broja vijećnika, radi još bolje komunikacije. Vijeću koje čine: o. Andrzej Wośko SCJ, koordinator, vlč. Miro Tomas, s. Jaira i s. Ivana iz redovničke zajednice Sestara Milosrdnog Isusa (Sisak), Nada Caren (Zagreb-Trešnjevka), Marijana Biuk (Zagreb-Trnovčica), Dinka Mock (Zagreb-Retkovec), Valter Sgagliardich i Claudio Gorlato (Pula/Vodnjan), Tonći Ćukušić (Split) i Jelena Vuković (tajnica Koordinacije) pridruženi su predstavnici zajednica štovatelja Božjega milosrđa Ivanka Vdović (Popovača), Ružica Bilobrk (Kutina), Jadranka Martinović Roso (Zagreb-Retkovec) i Ivica Zrinušić (Solin).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja