Budi dio naše mreže

Tečaj ikonopisanja održan je drugi put u Dubrovniku, a na njemu su polaznici pisali ikonu Marije nositeljice Duha Svetoga, tzv. Pneumatoforu. Od 19. do 21. siječnja u Biskupijskom sjemeništu okupilo se osam polaznika i voditeljice tečaja, članice Hrvatske udruge ikonopisaca “Josip Ružić” iz Splita.

/ mp/IKA

Restauratorica Bruna Periš polaznike tečaja je vodila korak po korak dok je svatko od njih pisao svoju ikonu. Ikone se izrađuju na dasci koja je prethodno pripravljena zu tu svrhu, a vrijednijom se smatra ona što je vjernija originalu prema kojemu je se piše. Proces pisanja ikone poseban je duhovni pothvat te ga je zato pratila i prožimala zajednička i osobna molitva. Iskustva onih koji su pisali ikonu potvrđuju kako ikonopisac nailazi na mnoge unutarnje i vanjske zapreke te stječe jasniju sliku i mnoge uvide o vlastitom unutarnjem duhovnom stanju. 

Blagoslov dovršenih ikona u nedjelju 21. siječnja u dubrovačkoj katedrali predvodio je župnik don Marin Lučić. Svaki polaznik svoju ikonu je ponio svome domu uz nada da će ponovo imati prigodu sudjelovati u ovakvom duhovnom i umjetničkom susretu.

Tečaj ikonopisanja je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Održan drugi tečaj ikonopisanja u Dubrovniku

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja