Budi dio naše mreže

Tijekom misnoga slavlja na svetkovinu sv. Josipa, u ponedjeljak, 20. ožujka, fra Ante Vučković blagoslovio je 55 novih ikona u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu. Te ikone plod su četiri tečaja ikonopisanja koje je ove godine u Splitu održala Hrvatska udruga ikonopisaca “Josip Ružić”.

/ mp/IKA

Tečaj za djecu od 6 do 14 godina održan je od 20. do 24. veljače pod vodstvom članica udruge Višnje Rickijević i Adriane Kosor, a pohađalo ga je 12 djece koji su uspješno napisali svoje ikone. Djevojčice su uglavnom odabrale lik Blažene Djevice Marije, a dječaci lik Isusa Krista i Duha Svetoga u liku golubice. U suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije održan je tečaj ikonopisanja za vjeroučitelje od 24. veljače do 10. ožujka pod nazivom „Pneumatofora – Zaručnica Duha Svetoga”. Tečaj je pohađalo 15 vjeroučitelja koji su uspješno napisali ikonu Blažene Djevice Marije. Tečaj su vodile Bruna Periš i Lidija Piskač. Održana je i kolonija ikonopisaca subotom od prosinca 2022. do ožujka 2023. pod vodstvom akademske slikarice i članice udruge Silvane Lozančić, a sudjelovalo je 14 polaznika koji su napisali ikone: Marijina šutnja, sv. Josip, Blažena Djevica Marija – Gospa od Zdravlja, Isus Krist, anđeo čuvar i Arkanđeo Mihael. Tečaj za početnike posvećen sv. Josipu održan je od 15. do 19. ožujka pod vodstvom Brune Periš i Lidija Piskač, a pohađalo ga je 16 polaznika koji su napisali ikonu sv. Josipa i Blažene Djevice Marije. 

Fra Ante Vučković je istaknuo da komad običnog drveta i malo kaotične boje može postati nešto ovako lijepo zato što smo ugradili dio sebe u to i udahnuli mu duh. Tako i mi u životu dobijemo meso, kosti i krv i pozvani smo od toga napraviti život u punom smislu te riječi. Nakon svete mise i druženja polaznici su ponijeli ikone svojim kućama su zasigurno dobile posebno mjesto. 

Ikonopisanje je specifična kršćanska umjetnička metoda koja razvija duhovnu i liturgijsku dimenziju vjernika, pomaže u integraciji tijela, duha i misli te razvija estetsku dimenziju. Ikona je Sveto pismo u boji i liku pa u obiteljskom domu stoji zajedno s Biblijom na istaknutom mjestu, ondje gdje će članove obitelji najviše poticati na molitvu i podsjećati na Božju prisutnost. Dalmacija, osobito Split ima bogatu i jedinstvenu tradiciju ikonopisanja koja se održala zahvaljujući priznatim benediktinskim majstorima i ikonopiscima; tzv. splitska škola postala je prepoznatljiv čuvar i izvor ikona pod okriljem benediktinskoga reda, a među njima i predivne ikone Gospe Žnjanske koja datira najkasnije iz 11./12. st. 

Polaznici ovog tečaja upoznali su se s osnovama tehnike ikonopisanja i praktično usvojili cijeli proces ikonopisanja jedne ikone od preslikavanja, toniranja do pozlate ikone. Ikonopisanje je meditiranje Svetoga pisma bojama, slikanje koje je izvire iz iskrene duboke nutarnje molitve pa su se polaznici upoznali i s molitvom srca na praktičan način te povijesnim, teološkim i duhovnim aspektima ikonopisanja. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja