Budi dio naše mreže

"Već se 11 godina bavimo palijativnom skrbi i možemo reći da su pomaci vidljivi. Krenuli smo u vrijeme kada se sustav palijativne skrbi tek počeo razvijati, no palijativna skrb je sada prepoznata kao prioritet unutar našega zdravstvenog sustava. Ide se u dobrome smjeru, možda sporije nego što bismo mi to htjeli, ali pomaci su vidljivi", rekla je predsjednica udruge "Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna" Blaženka Eror Matić za Hrvatsku katoličku mrežu, govoreći o humanitarnoj akciji pod nazivom "Začin ljubavi".

/ Hana Kilijan

Neizlječiva i smrtna bolest težak je trenutak ne samo za svakoga čovjeka, nego i za njegovu obitelj te bližnje. Udruga “Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna” od 2009. se bavi pružanjem palijativne skrbi na području Zagreba. Provodeći razne aktivnosti, 28 volontera pruža podršku palijativnim bolesnicima kako bi što lakše prebrodili svoje najteže trenutke i ostvarili dostojanstven život u ozračju ljubavi i pažnje.

Udruga, koja djeluje pod krilaticom “Dostojanstven život do kraja”, pruža usluge psihosocijalne i duhovne podrške kao što su provođenje vremena s bolesnom osobom, stručno savjetovanje, pomoć u ostvarenju prava, pomoć u planiranju skrbi te podrška pri žalovanju.

Sv. Franjo blizak je našim korisnicima!

Također, Udruga ima i savjetovalište za podršku korisnicima i članovima njihovih obitelji te pruža individualni savjetodavni rad s oboljelima i članovima obitelji, organizira grupe podrške i telefonsko savjetovanje te podršku u žalovanju nakon smrti osobe.

“Palijativnom smo se skrbi počeli baviti 2009. kao članovi Franjevačkoga svjetovnog reda. Zbog složenosti projekta, nakon osam godina djelovanja odlučili smo osnovati udrugu pod nazivom ‘Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna’. Taj je naziv odabran kao poveznica s franjevcima i sv. Franjom”, rekla je predsjednica Blaženka Eror Matić.

Foto: Udruga “La Verna”

Naime, La Verna je planina u talijanskoj pokrajini Toskani na kojoj se nalazi franjevačka Golgota – mjesto gdje se sv. Franjo posve predao Kristu. Tamo se volio povući kako bi molio u skrovitosti, tišini i postu.

“Na La Verni je sv. Franjo dobio stigme i to je poveznica s počecima našega djelovanja, ali i s našim bolesnicima. Oni imaju rane na svome tijelu i osjećaju bolove baš kao i sv. Franjo. Znamo da je on zadnje dvije godine svoga života trpio teške bolove i po tome je sv. Franjo blizak našim korisnicima. Mi im nastojimo donijeti franjevački duh i ohrabriti ih”, istaknula je predsjednica udruge “La Verna”.

Provociramo sustav i pokazujemo važnost volontera!

Palijativna skrb pruža cjeloviti pristup bolesniku i nastoji svakome pristupiti individualno. Skrb se organizira onako kako to bolesniku i obitelji odgovara, pojašnjava Eror Matić, no naglasak je uvijek na cjelovitosti i individualnosti.

Blaženka Eror Matić / Foto: Udruga “La Verna”

“Multidisciplinarni tim za palijativnu skrb sastoji se od više stručnjaka koji brinu za bolesnika. Mobilni timovi koji djeluju u sklopu Domova zdravlja sastoje se od liječnika, medicinske sestre i osobe koja je zadužena za koordinaciju. No, dio tima bi trebali biti i socijalni radnici, psiholozi, duhovnici te volonteri”, pojasnila je naša sugovornica, ističući kako se volonteri njihove Udruge priključuju mobilnim timovima s ciljem pružanja utjehe i blizine bolesnicima.

“Već se 11 godina bavimo palijativnom skrbi i možemo reći da su pomaci vidljivi. Krenuli smo  u vrijeme kada se sustav palijativne skrbi tek počeo razvijati, no palijativna skrb je sada prepoznata kao prioritet unutar našega zdravstvenog sustava. U nekim se bolnicama organiziraju posebni odjeli za pružanje palijativne skrbi, a postoje i već spomenuti mobilni timovi. Ide se u dobrome smjeru, možda sporije nego što bismo mi to htjeli, ali pomaci su vidljivi”, rekla je Eror Matić.

Foto: Udruga “La Verna”

Udruga svojim aktivnostima nastoji istaknuti važnu ulogu volontera u mobilnim timovima za pružanje palijativne skrbi. Volonteri su prepoznati kao važan resurs, no često ih se uzima zdravo za gotovo, ističe predsjednica Udruge.

“Provociramo sustav, ne damo im mira i pokazujemo važnost volontera. Sustav, nažalost, još uvijek nedovoljno prepoznaje važnost organiziranja i koordiniranja volontiranja. Volonteri su prepoznati kao važan resurs, no često ih se uzima zdravo za gotovo. Volontere treba educirati i koordinirati kako bi se najbolje odgovorilo na potrebe bolesnika”, istaknula je predsjednica udruge “La Verna”.

Humanitarna akcija “Začin ljubavi”

Tijekom rujna i listopada udruga “La Verna” će provoditi humanitarnu akciju pod nazivom “Začin ljubavi”. Uključenjem u akciju i doniranjem 35 kuna za rad Udruge naši sugrađani postaju vlasnici lončanice začinskog bilja koju mogu pokloniti nekom svom poznatom bolesniku, kojeg vjerojatno ne mogu posjetiti zbog zaraze, a koju će volonteri udruge odnijeti na tu naznačenu adresu.

Foto: Udruga “La Verna”

Ako sugrađani žele poduprijeti rad Udruge, a nemaju nekog poznatog bolesnika, volonteri će lončanicu odnijeti nekom svom korisniku. Akcija se provodi pod krilaticom “Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva”.

Volonteri palijativnu skrb čine humanijom!

“Jelo može sadržavati sve hranjive sastojke, no bez začina nije ukusno. Samo malo začina može promijeniti okus jela. Naši volonteri ne mogu sami pružiti cjelovitu pomoć, no oni dodaju začin ljubavi i pažnje timu za palijativnu skrb te tako uljepšavaju i olakšavaju posljednje dane bolesnicima. Začin čini jelo ukusnijim, a volonteri palijativnu skrb čine humanijom. Palijativna skrb nastoji cjelovitim pristupom očuvati dostojanstvo osobe, a to čini naše društvo boljim”, istaknula je Eror Matić.

Foto: Udruga “La Verna”

Volonteri udruge donose lončanicu sa začinskim biljem palijativnim bolesnicima kako bi im se pokazalo da nisu zaboravljeni i napušteni, već da se imaju kome obratiti za pomoć i podršku. S obzirom na trenutne okolnosti, bolesnici su dodatno izolirani zbog epidemioloških mjera, čime ova humanitarna akcija ima još veću važnost za bolesnike.

Uključite se u online akciju doniranja!

Centralni događaj akcije održat će se 10. listopada u povodu Svjetskoga dana hospicija i palijativne skrbi, a provodi se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba. Na štandu postavljenom na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića svi zainteresirani moći će se informirati o aktivnostima Udruge te podržati njezin daljnji rad, a za uzvrat će dobiti lončanicu začinskog bilja.

U akciju online doniranja moguće se uključiti putem mrežne stranice Udruge ispunjavanjem obrasca i uplatom sredstava u minimalnoj vrijednosti od 35 kuna. Obrazac za donaciju, u kojega se upisuje osoba kojoj se želi pokloniti lončanica i poruka koja joj se želi uputiti, dostupan je na poveznici. Plan je Udruge navedenu akciju provoditi kao trajni projekt i prikupljati donacije tijekom cijele godine.

Foto: Udruga “La Verna”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja